Дванаест повода за путовање у Русију у сваком месецу

18-03-2017 12:06:48 | | / vostok.rs |

Руска Федерација је толико велика да у свако доба године у њој има шта да се види. „Руска реч“ вам помаже да испланирате путовање у Русију кад год вам се за то пружи прилика.

Јануар – Сочи

Фото: Shutterstock/Legion-Media

Сачекајте да прођу новогодишњи празници – они у Русији трају недељу дана. После тога можете слободно, без страха од великих редова, да путујете у планинске ски-центре Сочија.

Ски-пас је после празника знатно јефтинији, а не морате бринути да ли ће у планинама бити снега, као што може бити случај у децембру. Обавезно сиђите у град да осетите дах Црног мора. Оно се овде зими не замрзава. Чак ћете видети и палме у Русији!

Фебруар – Перм

Фото: Владимир Чуприков

Ако хоћете да упознате праву руску зиму посетите Пермски крај. Пејзаж у овим пределима као да је насликан акрилним бојама. Крошње се повијају под дебелим слојем снега, а изнад њих доминира купола Белогорског манастира. Овде је клима таква да је црква зими сва у ињу, тако да личи на замак из бајке преливен шећерном глазуром.

Март – Каљазин


Фото: Shutterstock/Legion-Media

Март је идеално време за истраживање „руске Атлантиде“. Лед на реци Волги попушта и ломи се. Каљазински звоник је посебно упечатљив у том периоду – као да израња из ломљивих ледених плоча. Само замислите да је испод њих скривен већи део старог града! Када кренете у Каљазин успут свратите у село Поречје и тамо купите шећерне медењаке, а после звоника посетите суседни град Углич, прошетајте се по древном кремљу и царским одајама, а затим обиђите оближњи Мишкин и његове музеје.

Април – Зеленоградск


Фото: Shutterstock/Legion-Media

Зеленоградск је са својим „кућицама за лутке” био бања још почетком 19. века. Све што се од вас овде тражи јесте да се одмарате, док вам извори минералне воде и морски ваздух не побољшају здравље.

Уживајте у хладној суровости мора и обавезно свратите у суседни Калињинград и национални парк „Куршска коса“ да осетите магију његових пешчаних дина.


Мај – Санкт Петербург

Фото: TAСС/Јуриј Белински

У мају ћете затећи празник отварања фонтана у Петергофу (близу Петербурга). То је грандиозна манифестација која оставља снажан печат на свако путовање у Петербург. У мају се руска природа још увек буди из зимског сна, и зато је град музичара и песника пун надахнућа.

Јун – Казањ


Фото: Lori/Legion-Media

Казањ је град са источним мотивима и хиљадугодишњом историјом. Спремите се за дугу шетњу. Центар града није много велики, тако да би било штета уживати у њему из аутобуса. А када шетњом сагорите довољно калорија, можете без гриже савести дегустирати читав караван посластица националне татарске кухиње.

Јул – Астрахањ


Фото: TAСС/Владимир Тјукајев

У Астрахањској области у јулу цвета лотос. Не заборавите да посетите и слано језеро Баскунчак. Његов космички рељеф сваке године привлачи екипе које снимају филмове, јер се ту не може избећи утисак да сте долетели на другу планету.

Август – Приморски крај и Камчатка

Фото: Lori/Legion-Media

Клима на Камчатки и у Приморском крају „померена је” за месец дана у односу на европски део Русије, тако да је овде у августу врхунац сезоне, и зато вас упозоравамо да унапред резервишете аранжмане. Лепо време ће вам омогућити да истражите и пределе који су иначе тешко доступни, а риболовци кажу да у августу риба „сама скаче у руке”.

Септембар – Москва


Фото: Lori/Legion-Media

Септембар је у Москви пун догађаја. Широко се обележава Дан града, отвара се несвакидашњи фестивал „Круг светлости“, а после летњег затишја обнављају се и премијере у позориштима и отварају најбоље изложбе. Туриста има мање него лети, време се још увек осмехује гостима, и зато – изнајмите бицикл и крените у потрагу за најбољом панорамом возећи се спојеним стазама дуж речних обала и пешачких зона.

Октобар – Карелија


Фото: Иван Дементјевски

Путовање кроз Карелију је увек занимљиво, али огромни комарци се ревносно труде да вам покваре одмор. Саветујемо вам да избегнете конфликт са њима и да Карелију посетите у октобру, док инсекти још увек „спавају“, а реке још нису смрзнуте, тако да нећете пропустити северне водопаде и сплаварење.

Новембар – Јалта

Фото: Shutterstock/Legion-Media

Јалта, за разлику од већине градова Русије, не зна шта је то „новембарска депресија”. Новембар је у Јалти пријатан, а јесење шаренило се ту и тамо комбинује са зеленилом четинара.

Децембар – Краснојарск


Фото: Слава Степанов

Сибирски град Краснојарск у децембру постаје непрегледно море снега. Идеални услови за сноукајт, скијање, сноуборд и зип-лајн у спортском парку „Бобровиј Лог“. У свежем и нетакнутом растреситом снегу радо се ваљају европски бизони, лосеви и медведи из зоолошког врта „Ројев Ручеј“. Зимску разоноду људи и животиња у позадини краси планински парк „Столби“. Можете се угрејати у Чајној јурти, где се точи врели компот од сушених сибирских плодова.

Наталија Пухова,
Руска реч