Балтијск: Путовање на крајњи запад Русије

22-03-2017 10:00:02 | | / vostok.rs |


Балтијск је тајанствено место са непрегледним пешчаним плажама, али без туриста, са рушевинама некада импресивних тврђава, али без археолога, а ту је и дубоко плаво море, али без врућина. Укратко, права дестинација за усамљеничко или романтично путовање.

Балтијск је дуго времена био затворен за обичне посетиоце. Највећа руска поморска база на Балтичком мору била је привремени дом за младе поморце који су овде добијали прекоманду и долазили са породицама. После окончања војне каријере многи од њих срећу су потражили у местима са лепшом климом или бољим могућностима за запослење. Међутим, упркос оваквим негативним демографским трендовима, Балтијск има једну од најмлађих популација међу градовима Русије. Већина његових становника је у првој половини четврте деценије живота.

Са друге стране, туристичке знаменитости у Балтијску су прилично старе. Чак ни железничка пруга која град спаја са Калињинградом још увек није електрифицирана и на њој се користе дизел-локомотиве
. Без обзира на то, овај ветровити град на самој граници Калињинградске области свакако вреди посетити.

Ћилибар и „дине које плешу“

Околину Балтијска одликују дугачке пешчане плаже, широке и по 30 и више метара. На Балтичкој превлаци највећа атракција су такозване „дине које плешу“, не само зато што су веома лепе, већ и зато што се свакога дана померају у правцу у коме дува ветар. Морате да будете веома опрезни ако овде возите бицикл, јер се пред вама изненада може отворити дубока рупа у земљи, тј. некадашњи отвор подземног бункера.

Илустрација:  Lori/Legion-Media Илустрација: Lori/Legion-Media

Плаже ће вас опчинити прелепом жутом бојом. То је одсјај бројних комадића ћилибара које у време олуја велики таласи избацују на обалу. „Ћилибарска грозница“ је вековима „тресла” оне који су желели да се брзо обогате. Природни ћилибар се и данас вади у великим количинама, али и поред тога ћете имати прилику да са балтичке обале понесете кући бар један сјајан сувенир.

Размажени лабудови

До Балтичке превлаке из центра Балтијска можете стићи фериботом који редовно саобраћа, а њиме можете превести и свој аутомобил. Можете користити и приватне бродиће који свакодневно плове на овој релацији. Оба ова начина транспорта нису скупа, а само путовање траје мање од 20 минута.

Овде обитава мноштво белих лабудова. Не смета им што у луку пристаје велики број војних бродова и малих рибарских чамаца. Мештани су их размазили, па се лабудови понашају као домаће животиње и упорно траже од посетилаца да их нахране.

Илустрација: РИА Новости/Игор Зарембо Илустрација: РИА Новости/Игор Зарембо

У Балтијску нема много зграда и вештачког осветљења, тако да ћете сигурно уживати у дивном заласку сунца и звезданом небу готово у свако доба године.

Околина града је одлично место за све врсте сурфовања, јер врло често дувају јаки ветрови. Овде нема спортских објеката, тако да можете вежбати сами или са пријатељима, и без публике која би пратила сваки ваш покушај. Поред тога, имате прилику и да једрите.

Илустрација: РИА Новости/Игор ЗарембоИлустрација: РИА Новости/Игор Зарембо
Стари светионик

Када се заситите природних лепота и пожелите да обиђете неки споменик културе, крените у центар Балтијска. У самом средишту града, основаног у 14. веку, налази се тврђава чија основа има облик звезде петокраке. Потражите ово здање на мапи Google Earth и уверићете се да је звезда потпуно правилног геометријског облика. Дебеле зидине утврђења од цигала користе се већ стотинама година, а њихова чврстина је разлог што и данас нису изгубиле одбрамбени значај, па је овде смештена војна база.

Обавезно треба видети и стамбену четврт изграђену у немачком стилу. Већина грађевина у њој подигнута је почетком 20. века за потребе смештаја немачких војника. Поморска саборна црква Светог Ђорђа, која се данас користи као православна црква, једна је од најстаријих зграда у овом крају. Саграђена је у готичком стилу, а ту је и старо немачко гробље, које сада личи на уређени парк са неколико добро очуваних белих крстова испод жбунастог дрвећа.

Илустрација: Lori/Legion-Media Илустрација: Lori/Legion-Media
Ипак, најимпресивнији остаци немачког наслеђа налазе се ван града, у средишту Балтичке превлаке. Велике металне конструкције, остаци некадашњих хангара за хидроплане и друге летелице, чине да тамошњи пејзаж подсећа на постапокалиптични филм што привлачи фотографе и љубитеље научне фантастике. Ту је била смештена база Нојтиф, изграђена тридесетих година. У то време била је технолошки веома напредна, са пистама постављеним под углом од 45 степени и са уграђеним грејањем, тако да је слетање и полетање било могуће у свако годишње доба и по свим временским условима.Архитектонски драгуљ Балтијска је светионик висок 33 метра. На његовом месту првобитно је 1741. године била подигнута дрвена конструкција. У наредном веку је на истом месту подигнут светионик од камена, по пројекту непознатог архитекте. За осветљавање се у прво време користило биљно уље, а касније петролеј. У данашње време користи се електрично осветљење које може да се види и са удаљености од преко 30 километара.Дефиле бродова

Ако волите бродове, Балтијск посетите на Дан ратне морнарице који се обележава последње недеље јула, или 9. маја на Дан Победе. Тих дана можете да видите спектакуларне представе у којима учествују све врсте ратних бродова, укључујући и подморнице. Ако не стижете у дане празника, потрудите се да стигнете недељу дана раније, када почињу пробе.

Илустрација: Lori/Legion-MediaИлустрација: Lori/Legion-Media

Јелена Амбарцумјан,
Руска реч