Пет најповољнијих начина да обиђете највећу земљу на свету

25-03-2017 12:54:39 | | / vostok.rs |

Уз добар план, туристи у Русији неће потрошити много новца, а путовање и даље може бити врло забавно.


Знамо како то изгледа: најзад сте стигли у Русију и спремате се да урадите све што сте планирали. Али, убрзо се испоставља да све више новца трошите на карте за вожњу и улазнице и коначно схватате да то није рационално и да нећете успети да обиђете све што сте желели. Туристи најчешће све раде на уобичајен, а то по правилу значи и најскупљи начин.

Срећом, постоји неколико начина да смањите трошкове путовања и других активности док сте у Русији.


1. Користите јавни превоз кад год можете

Илустрација: Аљона РепкинаИлустрација: Аљона Репкина

Неки Американци мисле да јавни превоз постоји само у Њујорку. То, наравно, није тачно. У Русији је он добро организован и у релативно малим градовима. Зато се претходно распитајте и уместо да расипате новац на такси, возите се тролејбусом као и локално становништво.

2. Купите карту за више вожњи
Илустрација: Аљона РепкинаИлустрација: Аљона Репкина

У већим градовима открићете да постоји више опција – можете да користите метро или аутобус или да комбинујете оба ова превозна средства. Размотрите пажљиво могуће трошкове превоза и упоредите их са ценама карте: сигурно се исплати.

Посаветујте се са житељима града у коме се налазите и уз одговарајућу возну карту можете много тога обићи. Американка Карина Меккорки (24), студенткиња постдипломских студија, каже да је карта „Тројка“ најбоља опција за оне који се возе јавним превозом у Москви, јер може да се користи у метроу, аутобусима, трамвајима, чак и у неким приградским возовима.


3. Користите апликације за дељење превоза

Илустрација: Аљона РепкинаИлустрација: Аљона Репкина

Апликација за дељење превоза BlaBlaCar нарочито је популарна у Москви и Санкт Петербургу. Може да буде од велике користи ако желите да обилазите места у Московској области или да одете на једнодневи излет до неког од градова Златног прстена Русије. Према томе, ако сте навикли на сличне апликације моћи ћете да их користите и у Русији.

4. На дан када је улаз у велике музеје бесплатан, обиђите неки мањи

Илустрација: Аљона РепкинаИлустрација: Аљона Репкина

„Ред је дуг, али може да се уђе бесплатно“, каже Кристина Росивак (26), писац и уредник, пореклом из САД. Ипак, понекад се не исплати чекати у предугим редовима. Да ли бисте сатима стајали испред Ермитажа само да уштедите нешто новца?

Користан савет: када сте у Санкт Петербургу, сачекајте дан када је улаз у Ермитаж бесплатан. Сви ће бити тамо, а ви ћете у миру моћи да се посветите обиласку Музеја политичке историје Русије или Музеја одбране и опсаде Лењинграда. Многи страни туристи нису чули за њих, али их свакакао вреди посетити пошто се заиста може много научити, цена улазнице није висока и нема гужве.


5. Научите да се оријентишете у граду

Илустрација: Аљона РепкинаИлустрација: Аљона Репкина

Ермитаж је прелеп, али Московски музеј савремене уметности заиста ме је одушевио. Био сам у њему иако нисам љубитељ модерне уметности. Када сте у било ком руском граду, најбоље је да сами осмислите обилазак. Једино што вам је потребно је ведар дан.

Даћу вам још један савет: градови се најбоље истражују шетајући. Узмите туристички проспект и уочите на мапи неколико старих цркава. Када се одмарате, прочитајте нешто више о њима и потрудите се да их пронађете. После тога крените даље, а када наиђете на неки мали музеј у забаченој улици, обавезно уђите и распитајте се о његовој поставци.

Увек је корисно да сазнате где су већи паркови и фонтане, јер ћете се помоћу њих лакше оријентисати у непознатом граду. Не заборавите да све то означите на мапи, а згодно је и да водите дневне белешке о томе шта се видели.

Коначно, одаберите неку високу зграду и попните се на њу – у Санкт Петербургу то може да буде Исакијевски храм – и покушајте да уочите све оно што сте означили на мапи. Није баш лако, али ће вам сигурно помоћи да много боље упознате град.

Џон Рајт,
Руска реч