Бањалучки McDonalds отпустио 23 радника

19-01-2013 12:10:00 | Независне | фото: независне |

БАЊАЛУКА – Нешто мало пред истек тромјесечног пробног рада, 23 радника бањалучког “McDonald'sa” , умјесто сталног запослења, добила су отказе уз образложење да “нису успјели да задовоље услове рада” у овом свјетски познатом ресторану брзе хране.

 

Потврдила нам је то Валентина Марић, двадесетседмогодишња самохрана мајка из Бањалуке, која више не ради у познатом ресторану.
 
“Откази су нам уручени одмах након Божића, а неки од нас су остали без посла уз образложење ‘да се нису смјешкали док раде на каси'”, рекла нам је Марићева.
 
Она је казала да је њој отказ уручен због тога што није задовољила услове рада у кухињи, с тим да је то парадокс, јер, како истиче, за ту врсту рада није ни прошла обуку.
 
“Рад у ‘McDonald's’-у је био захтјеван и напоран, али смо били задовољни јер смо добили посао. У ресторану се ради без заштитних рукавица с јаким детерџентима, од којих ми је кожа на рукама оштећена”, рекла је Марићева и додала да због дејства оваквих детерџената доста радника у ресторану има проблеме с оштећењима коже на рукама.
 
Она је подсјетила да се у “McDonald's” ресторану ради по принципу сви раде све, те да су сви запослени прошли вишеструко захтјевне тестове, напоран пробни рад, те периоде рада који су трајали и по 11 сати дневно.
 
Марићева је прецизирала да је њена прва плата у ресторану износила 360 КМ, а посљедња 392 КМ. Најнижа просјечна плата у РС тренутно износи 370 КМ.
 
Почетком прошле године, најава доласка “McDonald'sа” у Бањалуку изазвала је велико интересовање за посао у том ресторану, тако да се за 80 радних мјеста пријавило више од 600 кандидата.
 
Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства и туризма РС, оцијенио је да је отпуштање радника “McDonald'sа” класични примјер наше приче у којој “капитализам једе нашу дјецу”.
 
“Надобудни бизнисмени и представници туђег капитала нашом младом радном снагом располажу како им падне на памет, а један од великих проблема је и у томе што се људи када се запосле у мултинационалним компанијама синдикално не организују, због чега веома често пред моћним послодавцима остају незаштићени”, рекао је Савановић.
 
“Интензивно радимо на томе да у што већем броју ино-компанија раднике синдикално организујемо. Људи не смију да се боје учлањења у синдикат, морају постати свјесни да ћемо само на тај начин моћи да их штитимо”, рекао је Савановић.
 
Из фирме “Prime Communications”, ПР агенције бањалучког “McDonald'sа”, истакли су да су сви радници “McDonald's” Бањалука прво запослени на пробни рад од три мјесеца, а уговори на одређено вријеме истекли су им 8. јануара 2013. године.
 
“Двадесет три радника нису испунила критеријуме за продужење уговора, јер нису задовољили ‘McDonald's’ стандарде, који важе за све раднике свих ‘McDonald's’ ресторана у свијету. Све законске обавезе испоштоване су према свим радницима ‘McDonald'sа’ Бањалука”, потврдили су у “Prime Communications”.
 
У овој агенцији су истакли како је више од 50 људи који су примљени на посао у ресторану “McDonald's” прошло финалну селекцију према међународним “McDonald's” стандардима и запослени су на неодређено вријеме, те да је закључењем уговора о сталном радном односу радницима увећана плата за 25 одсто.
 
“‘McDonalds's’ је захтјеван послодавац, који нуди велике могућности за напредовање. Двадесет шест радника ‘McDonald'sа’ Бањалука већ је унапријеђено”, рекли су у овој агенцији.
 
У Агенцији истичу да су скоро сви радници “McDonald'sа” Бањалука запослени преко Завода за запошљавање РС, при чему нису користили никакве субвенције или било какве друге погодности Завода за запошљавање.