Након европског, Бањалука добија још једно првенство

Бањалука домаћин Свјетског првенства у падобранству

15-02-2013 01:12:00 | | banjaluka-info / Б.В. |

Бањалука је послије европског добила организацију и Свјетског првенства у падобранству, потврдио је Душко Грмуша, предсједник Ваздухопловног савеза БиХ.

Европско првенство и Свјетски куп, који ће се од 11. до 18. августа ове године одржати у Залужанима, окупиће 350 најбољих падобранаца са старог континента.

"То је припрема за Свјетско првенство у августу 2014. године, гдје очекујемо око 700 такмичара. Добили смо га у оштрој конкуренцији са Чешком на недавној 64. светској падобранској конференцији у Бањалуци, гдје је присуствовало 90 људи из 34 земље, а интересантно је да је прво СП на просторима бивше Југославије одржано 1952. године у Бледу, од чега је прошло више од 60 година", каже Грмуша.

На Европском првенству ће се, објашњава Грмуша, моћи видјети формације падобранске четворке и осморке, које у слободном паду праве фигуре у ваздуху и то ће се снимати камерама и преносити на видео-бимовима. Свјетско првенство ће бити још атрактивније са три дисциплине: скок на циљ, фигуративни скокови и "кенопи формације", када се на 2.000 метара отворе куполе и четири падобранаца се постављају један испод другога, правећи фигуре.

Преноси догађаја биће емитовани на каналима "Air Sport" и "Eurosport".

Организатор оба првенства је Ваздухопловни савез БиХ, а почасни предсједник организационог одбора ће бити Милорад Додик, предсједник РС.