Богојављење традиционално обележено у Београду

19-01-2013 01:33:00 | | Вечерње новости |

Традиционално пливање организовано је на четири локације у Београду – код ресторана "Венеција" на Земунском кеју, на Ади Циганлији, код Спортског центра "Милан Гале Мушкатировић" и у Бечмену.

У Земуну по 16. пут организовано вађење Богојављенског крста из Дунава коме ће претходити литургија и литија у храму Светог оца Николаја коју ће предводити патријарх српски Иринеј.

Литија ће се кретати Његошевом, Главном и Господском улицом до обалоутврде на Кеју, након чега ће бити одржано освећење Дунава, а затим и вађење крста за који ће пливати око 200 пливача из Србије, али и из Русије, Бугарске, Грчке и Румуније.
Обележавање Богојављења и традиционално пливање за Часни крст, биће одржано и на Ади Циганлији у организацији свештенства Храма Светог Ђорђа, општине Чукарица и Јавног предузећа "Ада Циганлија".
 
На Богојављење, према српском народном обичају, верници измењују поздраве - "Бог се јави", "Ваистину се јави", а у православним храмовима се освештава богојављенска вода која се сматра лековитом и чува се у кућама до следећег великог водоосвећења.
 
Празновање Богојављења подсећа хришћане да мисија Сина Божјег није почела његовим рођењем, већ крштењем на ријеци Јордан, јер је до 30. године Исус живио обичним животом дрводеље.