Бошњачка ратна застава усред РС

25-01-2013 11:27:00 | | ПРЕСС РС / Д.Б. ФОТО / ПРЕСС Р |

Срби из Камичана код Козарца упутили су апел локалним властима због ратних обиљежја исламске заједнице у њиховом крају. Мјештани кажу да су истакнуте заставе са љиљанима, застава БиХ и застава Исламске заједнице.

Срби из Козарца и околине, гдје се у протеклом периоду вратио велики број Бошњака, тврде да углавном немају проблема на националној основи, осим спорадичних инцидената, али наглашавају да не желе да живе са погледом на ратно обиљежје под којим су у грађанском рату у БиХ почињени бројни злочини над Србима. Мјештани са којима смо разговарали тврде да су покушали да укажу локалним Бошњацима, као и људима који воде шехидско мезарје у Камичанима да ту заставу уклоне, али да њихови захтјеви никада нису били испуњени.

Гробље се налази поред магистрале и сваки дан пролазимо крај њега, а та застава једноставно боде очи. Намеравамо да се обратимо и градоначелнику - жали се мјештанин Камичана.


Поред заставе са љиљанима, истакнуте су и садашња застава БиХ и застава Исламске заједнице. Сва три барјака видљива су са магистралног пута Бањалука - Приједор. Ипак, градоначелник Приједора Марко Павић тврди да није видио спорну заставу у Камичанима и да о томе не може детаљније да говори. Он истиче да није проблем да разговара са мјештанима овог села како би проблем био ријешен.


Високи функционер СДС-а и Павићев противкандидат на октобарским локалним изборима Борислав Бојић каже да није нормално да ратна застава БиХ буде окачена чак и у ФБиХ, а камоли у Српској.
Потпуно је непримјерено да ратне заставе буду истакнуте на видним мјестима. Такав потез води додатном распиривању мржње и неповјерењу и не доприноси суживоту и доброј комуникацији, нарочито у средини какав је Приједор, гдје се вратио велики број Бошњака. Ово је класичан прст у око Србима у Камичанима и Козарцу! Па, замислите да застава Српске буде истакнута негдје у ФБиХ! А потпуно је несхватљиво да заставе Српске нема у, рецимо, Парламенту БиХ. У њемачком парламенту су постављене заставе свих покрајина, а у Сарајеву немамо заставу РС, која је саставни дио БиХ - каже Бојић.