Додик путује у Москву

07-02-2013 04:15:00 | РТРС | / Фото : РТРС |

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, путује данас у дводневну посјету Москви, гдје би сутра требало да се састане с министром иностраних послова Русије, Сергејем Лавровом.

Предсједник Додик изјавио је за Радио РС да ће с Лавровом разговарати о тренутној политичкој ситуацији у БиХ, с обзиром на то да у посљедње вријеме из бројних западних земаља стижу снажне иницијативе за убрзање европског процеса у БиХ.

Предсједник ће сутра у Москви разговарати и с директором Гаспрома, Алексејем Милером и представницима Гаспром-а, о више техничких и имовинских сегмената који се односе на пројекат Јужни ток.

За предсједника Додика најважнији је да је тај пројекат дефинитивно потврђен, а прије реализације Јужног тока неоходно је да се дефинишу сви детељи, не само за сам пројекат Гасовода, већ и дистрибуцију, као и могуће додатне инвестиције које прате сам поступак изградње Јужног тока.

Током боравка у Москви, у суботу 9. фебруара предсједник Српске састаће се и с новим руководством Зарубежњефта, с којима ће разговарати о пословању Рафинерије нафте у Броду, као и о истраживањима у вези са могућом експлоатацијом нафте и гаса у Републици Српској.