Европски парламент: Србији што прије датум преговора

07-02-2013 11:00:00 | Танјуг | Д.Л. / Фото : Танјуг |

Европски парламент позвао је Европски савјет да Србији што прије одреди датум почетка преговора о придруживању Европској унији, под условом да се реформе и дијалог с Приштином наставе.

Спољнополитички комитет Европског парламента усвојио је данас великом већином гласова финалне верзије резолуција о Србији и Косову.

Приједлог резолуције о Србији који је у децембру прошле године представио извјестилац, Јелко Кацин, усвојен је с 59 гласова за, 2 против и два уздржана, након што је Комитет усвојио највећи број од скоро двије стотине предложених амандмана.

У приједлогу резолуције, Србији се даје снажна подршка у процесу европских интеграција, а Европски савјет се позива да Србији што прије одреди датум почетка преговора о придруживању Европској унији, под условом да се реформе и дијалог с Приштином наставе.

У усвојеном документу се осим тога позива на хитно рјешавање проблема лажних азиланата, као и на укидање члана Кривичног закона који се односи на злоупотребу службеног положаја.

У приједлогу резолуције о Косову, који је такође усвојен великом већином, подржава се став Европске комисије да потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању не би прејудицирало статус Косова.

Истовремено, у приједлогу се наглашава да подјела Косова не долази у обзир, а пет чланица ЕУ које нису признале независност Косова позивају се да то учине.

Парламент ће на пленарном засједању у марту усвојити ове резолуције.

Резолуције ЕП, мада имају извјесну политичку тежину, нису обавезујуће ни за Европски савјет ни за Комисију.