Ф1: Ферари представио нови болид Ф138

01-02-2013 07:07:00 | | klix.ba / Б.А. / ФОТО: AFP |

Само дан послије Мекларена, Ферари је у свом сједишту у Маранелу представио нови болид Ф138. Циљ за ову сезону је скидање са трона Себастијана Фетела и његовог тима Ред Бул.

Име новог модела Ферарија Ф138 комбинација је текуће године, као и посвета В8 моторима који ће ове сезоне бити кориштени последњи пут. Карактеристичан је по отвореном носу и мало другачијим тијелом и са репом са прошлогодишњег модела.

На свечаности представљања шеф тима Стефано Доменикали је изјавио да је главни циљ Ферарија био да одмах испоручи конкурентан болид који ће моћи да парира најбољим тимовима.

Први возач тима, Фернандо Алонсо, додао је да ће ове сезоне "велики тимови" доминирати, те да Ферари мора да буде један од њих. Шпанац је изјавио да не очекује да ће се поновити прошла сезона, када је седам првих трка освојило седам различитих тимова.

"Биће веома тешко да се понови оно што смо видјели прошле сезоне, да првих седам утрка освоји седам различитих тимова. Вјерујем да ће три велика тима освојити све утрке и ми морамо да будемо један од тих тимова", рекао је Алонсо.

Екипа Ферарија је реорганизовала тим те су порадили најприје на аеродинамичности болида која им је престављала највећи проблем прошле сезоне.

Пошто је аеротунел у Маранелу показао збуњујуће резултате приликом тестова, екипа Ферарија је за тестирање Ф138 модела користила тунел у Келну који је својевремено користио тим Тојоте Ф1.

Ферари са великим очекивањима улази у ову сезону. У својој изјави, Доменикали је додао да су из прошле сезоне извучене и неке поуке, такође, виђене су и многе позитивне ствари на којима ће тим радити. То су прије свега тактичке поставке за вријеме утрка.

Ферари је посебно задовољан комуникацијом и међусобним односом возача Фернанда Алонса и Фелипеа Масе те се надају да ће и то бити једна од главних предности у следећој сезони Ф1.

Последњи од 16 конструкторских наслова у богатој историји Ферари је освојио 2008. године, док им је посљедњи индивидуални наслов донио Финац Кими Раиконен 2007. године. Прошле сезоне Ферари је највећег конкурента имао у тиму Ред Бул који је послије жестоке борбе тијесно однио титулу.

Предсезонска тестирања славна италијанска екипа започиње у шпанском Херезу следеће седмице, а нова сезона традиционално креће Великом наградом Аустралије 17. марта.