Налазите се на страници > Почетна > Блог > Како преживјети јануар?

За блог : СРЂАН ЈАЊИЋ

Како преживјети јануар?

Послије Нове године грађани Српске стежу кајиш

23-01-2013 07:52:00 | | | Срђан Јањић

Умјетност преживљавања - тако би се у двије ријечи могао описати живот грађана Републике Српске након многобројних јануарских празника. Кајиш до задње рупице мораће стегнути најосјетљивија категорија становништва.Ко други - до пензионери!

Најнижа пензија и даље је само 160, а о оној највишој од 1.500 марака може размишљати само један једини пензионер Српске. Ситуација није ништа боља ни са радницима, студентима и ученицима, борцима, инвалидима...

С првим данима Нове 2013. године наши суграђани суочили су се с поскупљењем цигарета. У просјеку до пола марке по паклици. Значајнија поскупљења, према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ могу се очекивати већ почетком сљедеће године.

Нафтни деривати нису енормно поскупили, њихов раст  може се очекивати ускоро, у складу с растом цијена на свијетском тржишту, па ће тако главно превозно средство, по свему судећи бити бицикл.

Влади Републике Српске, чини се клецају кољена! Синдикати посљедњим атомима снаге покушавају да заштите интересе многобројних радника у свим секторима друштва али је очигледно да је то само представа за јавност, јер је актуелни Синдикат у значајној спрези са извршном власти Републике Српске.

Смањење плата буџетским корисницима од 10 одсто,  Влада види као једино рјешење за ублажавање посљедица свијетске економске кризе. Као негодовање таквој одлуци, Синдикати образовања и правосуђа најављују генералне штрајкове, радници ни на небу, ни на земљи.

Јануар је за већину становништва најдужи мјесец у години. Грађани су навикли да у најтежим временима њихове трпезе буду обилније него иначе, али како то извести с минималним примањима? Млади су навикли да се обуку и проведу, посебно за новогодишње празнике. Рачуни родитеља у банци достижу минусе веће од дужине кајиша с којим морају да стегну обруч!

Фонд ПИО Републике Српске, побринуо се да исплати пензије неколико дана прије Православног Божића, како би они који живе најтеже, бар на кратко осјетио радост празника. Међутим, ни то пензионерима није за утјеху када знају да им не остаје много док купе лијекове и измире обавезе према држави.

Послије Православне Нове године долазе крсне славе, а новчаници грађана поприлично су празни. У наредним мјесецима становништво Српске мораће прибјегавати мјерама ригорозне штедње како би своје рачуне свели бар на нулу. Штедјели или не, једно је сигурно- посљедице јануара осјетиће се у наредних два- три мјесеца. Ко преживи- причаће!

Аутор текста: Срђан ЈАЊИЋ