Нацрт закона о поријеклу имовине сутра пред посланицима

28-01-2013 07:48:00 | РТРС | Д.Л. |

Посланици Народне скупштине Републике Српске сутра ће одржати прву сједницу у 2013. години. Највише пажње јавности привукао је Нацрт закона о поријеклу имовине, који предлаже Српска демократска странка ( СДС ). Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, изјавио је да је у тексту Нацрта, проблематична правна обрада и намјера предлагача. Из СДС-а, поручују да су све примједбе неосноване, те да се само доношењем овог Закона може зауставити криминал и корупција у РС.

Радојичић је оцијенио као некоректну констатацију предлагача да свака примједба на закон, који је стручно јако лоше обрађен, представља политичко покривање корупције.

"Безобразно је да вас, када се приговори да закон није у складу с Уставом и Европском конвенцијом о људским правима, оптуже за нешто друго", рекао је Радојичић.

Он је прецизирао да је Нацрт у потенцијалном сукобу с појединим одредбама Устава, наводећи да према овом закону радна група парламента може претресати стан, што је супротно уставном начелу о неповредивости стана.

Коментаришући изјаву предсједника Парламента Српске, да овај Нацрт закона није у складу с Уставом Српске и Европском конвенцијом о људским правима и слободама, шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица, рекао је да СДС, предлагањем Нацрта закона, жели да уђе у демократију и испоштује вољу грађана Републике Српске.

Одбори за политички систем, правосуђе и управу, те Законодавни одбор Народне скупштине Републике Српске дали су условно позитивно мишљење о Нацрту закона о испитивању поријекла имовине.

Из СДС-а, претходних дана, демантовали су све примједбе које су у вези с Нацртом закона о поријеклу имовине, и окарактерисали то као покушај одлагања усвајања Закона.

Посланици би нa сједници требало, између осталог, да разматрају Нацрт закона о малим и средњим предузећима, Нацрт измјена и допуна Закона о приватизацији државног капитала, као и  пакет од девет нацрта закона који се односе на реструктурисање Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.