Намјештени меч Лиге шампиона одигран у Ливерпулу?

05-02-2013 02:19:00 | | telegraph.co.uk / Б.А. / ФОТО: Агенције |

Само дан након што је Еуропол изнио сумње на намијештање једне утакмице Лиге шампиона одигране у Енглеској, дански лист "Екстра Бладет" је објелоданио да се ради о утакмици одиграној на "Енфилду" 2009. године у групној фази Лиге шампиона између Ливерпула и Дебрецена.

Након што је "Полиција Европске уније" објавила да постоје основане сумње да је намјештена једна утакмица Лиге шампиона одиграна у Енглеској, у јавност су брзо процуриле информације да се ради о утакмици групне фазе такмичења одиграној 2009. године између Ливерпула и мађарског Дебрецена, коју је клуб са "Енфилда" добио са 1:0.

Како је објавио "Екстра Бладет", Еуропол има доказе да је један од играча који је играо на тој уткмици примио мито. Ливерпул се оградио од овог случаја, објавивши преко портпарола да не постоји разлог за било какву истрагу против Ливерпула, његових играча или клупских функционера. Такође, у службеној објави клуба стоји да "нико из УЕФА-е или Еуропола није контактирао фудбалски клуб Ливерпул у вези са овим питањем".

Под лупом се налази један играч Дебрецена. Наводно се ради о голману Вукашину Полексићу кога су криминалци подмитили да пусти два гола на утакмици, што се на крају није догодило. Једини погодак за Ливерпул постигао је Кујт.

Голман Дебрецена је био под сумњом и за намијештање утакмице Дебрецена против Фиорентине, такође у Лиги шампиона која је завршена резултатом 4:3 за Фиорентину. Наиме, доказано је да је Полексић прије те утакмице имао контакте са криминалном групом из Хрватске предвођене Антом Шапином, оптужене за намијештање резултата и кладионичарске манипулације.

Полексић је 2010. године суспендован на двије године јер о свему томе није обавијестио власти, које су му због скривања информација и изрекле поменуту казну.

Према писању италијанске "Газете" и осталих водећих листова у Европи, од 380 сумњивих утакмица које је навео Еуропол, 79 их је намјештено у Турској, 70 у Њемачкој, 41 у Швајцарског, 32 у Финској, 20 у Мађарској, 19 у Белгији, 18 у Хрватској, 16 у Аустрији а по седам у БиХ и Словенији.