Николић се састао с Ештон

06-02-2013 04:30:00 | Танјуг | Д. Л. / Фото : Танјуг |

Предсједник Србије, Томислав Николић, састао се данас у Бриселу с високом представницом Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон. Разговор с Ештоновом претходи тројном састанку Николића, Ештон и косовске предсједнице Атифере Јахјаге, чији је почетак планиран за 17 часова.

Николић је уочи сусрета оцијенио да он не може бити протоколаран иако је, с обзиром на то да је ријеч о њиховом првом сусрету, тако замишљен. Својој саговорници ће, како је рекао Танјугу, пренијети да је Србија своју позицију прецизирала Платформом о Косову и Метохији и да од ње не може да одступи.

Јахјага пак сматра да је састанак с Николићем симболичан и да ће главна тема бити пуна нормализација односа Београда и Приштине. Она је у интервјуу за радио Слободна Европа рекла да се њихов састанак не може назвати дијалогом већ да је то "званичан састанак предсједника двије државе које су независне и у сусједству".

"Циљ састанка је, поштујући европске норме и стандарде, али и међународне конвенције, проналазак рјешења за сва питања", казала је Јахјага и додала да очекује потпуну нормализацију односа, што је, како је оцијенила, и сврха састанка.

Ово је први састанак предсједника Србије с косовском предсједницом, уз посредовање Ештонове, што, како је најављено у престоници ЕУ, има за циљ учвршћивање дијалога и даљу нормализацију односа Београда и Приштине.