Петрушић представио нове доказе у случају Тузланска капија

26-01-2013 06:04:00 | РТРС | Д.Л. / Фото: dnevnik.ba |

Бивши припадник француске тајне службе, Југослав Петрушић, у Фочи је представио нове доказе у случају Тузланска капија.

У више наврата безуспјешно је покушао да ступи у контакт с генералом Новаком Ђукићем, који је због овог случаја осуђен на 25 година затвора. Тврди да му то систематски забрањују. Петрушића је на овом предмету ангажовао адвокат генерала Ђукића. Његови докази говоре да се на Тузланској капији, гдје је убијено 71 лице, догодило нешто другачије од онога што представља званичну истину.

Тврди да је генерал Ђукић невин, и да на Тузланску капију није пала никаква граната испаљена са положаја Војске РС.

Гомила доказа указује на ову чињеницу, каже Петрушић. Од тога да повреде на убијенима потичу од више облика експлозива, преко јасних трагова намјештања мјеста удара експлозива, до чињенице да објекти на тузланској капији нису претрпјели штету која би морала да буде већа од гранате 130 милиметара.

На тијелима убијених, који су били на само метар и по од мјеста удара, нема трагова гелера, наставља Петрушић. Угао погодака на тијелима удаљеним 30 метара од експлозије је пренизак и за Петрушића јасан доказ да је овдје ријеч о терористичком акту, а не о гранати.

За искривљавање чињеница у овом предмету Петрушић криви многе. Од истражних судија, преко вјештака обје стране у предмету, до страног фактора, који никада није могао да докаже да је граната у том тренутку испаљена са положаја Војске РС. Његова жеља је да за генерала Ђукића оснује Фонд, у који ће сви који желе да сазнају праву истину о злочину у Тузли моћи да уплате новац, и тако поново покрену процес пред домаћим судовима.