Србија: Јединство о наставку преговора

14-02-2013 02:40:00 | Танјуг | Б.В. |

На вечерашњем састанку државног врха Србије постигнуто је апсолутно јединство о питању наставка преговора Београда и Приштине, у које Србија улази "самопоуздано и са јасним циљем", изјавио је Марко Ђурић, савјетник предсједника Томислава Николића.

Ђурић је рекао да је циљ успостављање заједнице општина која би омогућила Србима на Косову и Метохији да уживају онакав степен права какав доликује грађанима Европе у 21. вијеку.

"Да бисмо дошли до компромиса потребно је да једна страна не живи у вјечитом увјерењу да може да постигне апсолутно све и да јој се толирише да остане на почетним позицијама", казао је Ђурић. Навео је и да власти Србије не очекују да им ЕУ испостави захтјев за укидање "паралелних институција" на сјеверу КиМ, а да од Брисела очекује да остане непристрасан.

Он је нагласио да је сљедећа рунда дијалога у Бриселу важна, али не и круцијална, као и да међународној заједници треба да буде јасно да, за разлику од ранијих преговора који су вођени и у претходној деценији, као и прије једностраног проглашења независности Косова, Србија данас има дефинисан циљ који оставља простор за компромис и дозвољава објема странама да сачувају част и очување елементарних националних интереса.

У вези с европским интеграцијама, он је рекао да Србија очекује да добије датум за почетак преговора јер је испунила велики број услова и спровела темељне институционалне реформе, а у процесу дијалога остварила велики напредак.

У вези са стањем на КиМ, изражена је забринутост због скорашњих дешавања и усаглашено да су међународне организације, које су присутне на КиМ, обавезне својим мандатом, са чиме се сагласила и Србија, да заштите права и безбједност свих грађана и све вјерске објекте у Покрајини.