Србија и ЕУ: Платформа умјесто датума

08-03-2013 11:01:00 | | Новости / Б.В. |

Србија у јуну добија зелено свjетло за ”претфазу преговарања”, што досад није била пракса ни за једну земљу. Лидери ЕУ најближи формулацији да се почне са израдом преговарачког документа, о дијалогу тек у децембру.

Европски лидери најближи су одлуци да у јуну, на самиту у Бриселу, Србији не дају тачан датум, али да одобре почетак израде преговарачке платформе за приступање ЕУ, сазнају ”Новости”.

Оваква формулација била би нека врста преседана, јер се тако нешто није догодило у досадашњем процесу проширења ЕУ. На тај начин биле би помирене разлике унутар саме Уније, задовољена позиција Њемачке која сматра да је још рано за конкретан датум, али и одато признање Србији за очигледне напоре које улаже у постизању договора са Приштином.

Европски ”чвор” требало би да се разријеши у наредних неколико недеља, најкасније до 14. априла, два дана прије публиковања извјештаја Европске Комисије о испуњености обавеза Србије. Кључни дио тог документа биће извјештај европске шефице дипломатије Кетрин Ештон о помацима у дијалогу Београда и Приштине.