Представљамо онлајн курс

Универзитет Мичиген: Историја интернет технологије

13-02-2013 09:00:00 | | Борислав Вукојевић/ Фото: dr-chuck.com |

Онлајн курс о историји интернет технологије почиње првог марта ове године, у организацији Универзитета Мичиген. Бесплатни курс траје 13 седмица, а предавања ће држати професор Чарлс Северанс.

Заинтересовани за овај курс морају се пријавити до краја фебруара на ову адресу, а након регистрације добиће упутства за сљедеће кораке.

Према информацијама са званичног сајта Универзитета Мичиген, циљ овог курса је упознавање историје интернета и развоја технологије, које траје већ 60 година. Акценат је на модерним мрежним протоколима и апликацијама, а учесници на курсу ће се упознати са неким од водећих личности из свијета веба и интернет комуникација.

Чарлс Северанс (Charles Severance), који ће држати овај курс, у свијету познат као Dr. Chuck, професор је информационих технологија на Универзитету Мичиген. Аутор је књига Using Google App Engine и Python for Informatics.

Према ријечима професора Северанса, курс је замишљен као комбинација видео лекција (5-20 мин) и разговора са интернет пионирима. Свака видео лекција ће имати уграђен систем за провјеру знања.

На курс се могу уписати сви који говоре енглески језик, а за похађање курса није потребно никакво предзнање о интернету. Полазницима се препоручује да осигурају стабилну интернет конекцију.

Овај курс ће имати два испита, а сви они који положе провјере знања, на кућну адресу ће добити потписан сертификат од Универзитета Мичиген.

Распоред предавања:

Прва седмица: Увод у електронску технологију

Друга седмица: Интернет у периоду од 1960 - 1990. године

Трећа седмица: Свјетска мрежа (1991 - 1995)

Четврта седмица: Раст и комерцијализација (1996 - 2000)

Испит из првог дијела

Пета седмица: Интернет и пакети

Шеста седмица: Пренос и сигурност

Седма седмица: Мрежне апликације

Завршни испит