Ускоро отварање Титовог трезора

07-02-2013 10:42:00 | Независне | Д.Л. / Фото : РТРС |

Предсједник Србије, Томислав Николић, дозволиће отварање трезора у Народној банци Србије(НБС) са заоставштином Јосипа Броза Тита, али датум отварања сефова још није одређен.

Савјетник предсједника Србије, Оливер Антић, одређен је за представника Кабинета предсједника Србије. Он ће присуствовати отварању, а чека се да поступајући судија одреди датум када ће сефови бити отворени, пишу "Вечерње новости".

"Почетком недеље послали смо допис Првом основном суду у Београду, пред којим се води оставинска расправа након смрти некадашњег председника. Навели смо да смо, као правни наследник Председништва СФРЈ, сагласни да се отворе депои", рекао је Антић за овај лист.

Адвокат Брозових насљедника - Титовог сина Мише и унуке Златице, Виолета Кочић - Мирачек, истиче да ће се све што буде пронађено придружити списковима који су до сада из других институција достављени суду.

У 11 врећа које се налазе у трезору НБС, како претпостављају адвокати, може се наћи 6 посљедњих Титових предсједничких плата, ауторски хонорари за књиге и нешто злата и накита.

Међутим, проблем је и даље са списковима које је требало да достави Музеј историје Југославије, некадашњи Музеј "25. мај".

Из Првог основног суда у Београду, поручили су да ће датум отварања сефова бити одређен што је прије могуће, пишу "Новости".