Зарубежњефт и Српска опредјељени за сарадњу

10-02-2013 11:45:00 | | Пресс / Д.Б. / Фото:ПРЕСС |

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је на састанку са представницима руске компаније "Зарубежњефт" потврђено заједничко опредјељење за успјех пројеката у вези рафинерија нафте и бензинских пумпи у Српској.

Предјседник Додик је у телефонској изјави навео да је на састанку са новоименованим директором компаније "Зарубежњефт" Сергејем Кудрјашовим било ријечи о могућности да се на бази одређених продуката сирове нафте организују неке додатне производње на простору Републике Српске, на примјер, у области петрохемије.
Предсједник Српске је додао да ће се о томе више разговарати крајем марта, када директор "Зарубежњефта" са сарадницима буде дошао у Бањалуку, те напоменуо да је Кудрјашов пре мјесец дана именован на ту дужност, а да је раније био замјеник министра енергетике у Влади Руске Федерације.
"Важно је да смо чули са његове стране потврду успјешног наставка сарадње на ревитализацији рафинерија у Броду и у Модричи. Постоји велики интерес и оптимизам што се тиче руске стране у вези реализације тог пројекта", истакао је Додик.
Предсједник Српске је напоменуо да је и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, са којим се јуче састао, готово у детаље био упознат о том пројекту и мјестима где се налазе рафинерије.
"Очигледно је да и највиши врх руске власти има довољно информација о том пројекту, који је за нас стратешки важан, а видљиво је да је и за руску страну један од приоритета на том простору", додао је Додик.
Предсједник Српске се у Москви састао и са делегацијом руске Думе, коју је предводио предсједник Либерално-демократске партије Владимир Жириновски.
"Разговарали смо о питањима у вези сарадње између Русије и Републике Српске, могућностима у којима дјелује руска Дума, као и интересу за балканска питања, посебно за саму Републику Српску", рекао је Додик, подсјетивши да Жириновски познаје много чињеница и детаља када је ријеч о дејтонском мировном процесу и збивањима током распада бивше Југославије.
Председник Српске је додао да је и на овом састанку потврђена подршка економској сарадњи Русије са Српском, док је у политичком смислу та подршка усмјерана на стабилност и мир, прије свега Дејтонски споразум и, примарно, Републику Српску.
Делегација Републике се у Представништву Српске у Москви састала са инвеститорима који траже могућности за улагање, чиме је завршен званични дио посјете Русији.