Седам занимљивих ствари које вас чекају на Црвеном тргу

11-06-2017 09:12:04 | | фото: ТАСС / Руска реч/ vostok.rs |

На најпознатијем тргу у Русији можете видети предивне цркве, најстарију и највећу продавницу луксузне робе на свету или посетити различите фестивале који се на њему одржавају.


Црвени трг је најважнији трг Москве, али и целе Русије. Назив (рус. Красная площадь) је добио по речи којаје у старом руском језику значила „црвено“, али и лепо, односно „красно“, као и у србском језику.

Према томе, може се рећи да се Црвени трг, смештен покрај зидина Кремља, сматра најлепшим у земљи. Вероватно не постоји човек који бар једном у животу није видео овај трг, макар на фотографији, или чуо да је овде подигнут маузолеј предводника Октобарске револуције, Владимира Лењина. У близини трга налазе се и други јединствени и значајни објекти, а одржавају се и интересантни фестивали. „Руска реч“ вам представља најважније међу њима.

1) Државни историјски музеј

Државни историјски музеј на Црвеном тргу. Фотографија: Јекатерина Чеснокова/РИА НовостиДржавни историјски музеј на Црвеном тргу. Фотографија: Јекатерина Чеснокова/РИА Новости

Када од станица метроа „Театрална“, „Охотни рјад“ и „Трг револуције“ стигнете на плато Црвеног трга одмах уочавате велику зграду од црвене цигле.

Иако је музеј пројектован да изгледа попут традиционалног руског здања из 16. века, заправо је саграђен крајем 19. века по одлуци императора Александра II. Од архитеката је тражено да се изглед здања прилагоди архитектонској целини коју чине Црвени трг и Кремљ.

Стална поставка музеја је веома занимљива и скоро сваки московски ученик ју је видео током школовања. Посебан утисак оставља таваница на свечаној сали где је насликан родослов руских царева. Поставка садржи експонате који потичу од древних времена до 20. века, а често се организују различите тематске изложбе.

2) Црква Казањске иконе Мајке Божије

Црква Казањске иконе Мајке Божије. Фотографија: Иља Шербаков/ТАССЦрква Казањске иконе Мајке Божије. Фотографија: Иља Шербаков/ТАСС

Када се на Црвени трг ступи кроз Воскресенску капију на левој страни се види мала и лепа црква посвећена Казањској икони Мајке Божије, позната и као московски Казањски сабор. Поменута икона, једна од најпоштованијих у Руској православној цркви, постављена је близу улазних врата тако да верници могу одмах да јој се поклоне. Црква је на овом месту саграђена још 1625. године и касније је више пута реконструисана, а 1936. године срушена је по налогу совјетских власти. Почетком деведесетих година обновљена је по узору на оригинално здање.

3) Тржни центар ГУМ


Тржни центар ГУМ. Фотографија: Михаил Воскресенски/РИА НовостиТржни центар ГУМ. Фотографија: Михаил Воскресенски/РИА Новости
У прошлости је Црвени трг служио и као велика тржница и место где су се склапали трговачки послови. Данас је ову улогу преузео Тржни центар ГУМ (рус. Государственный универсальный магазин), представник псеудоруског стила у низу здања око Црвеног трга подигнутих у различитим епохама. У грађевинском смислу његово здање представља пасаж са лучним конструкцијама од челика и стакла које је пројектовао познати инжењер Владимир Шухов.

ГУМ је најпознатији тржни центар у Русији. Осим куповине, у њему посетиоци могу да уживају и у разгледању ентеријера, али и у сладоледу који се продаје на посебним штандовима. Укус овог сладоледа је и даље веома омиљен међу Русима, нарочито онима који су детињство провели у СССР-у, јер је то доба које памте по лепом, иако су несташице биле релативно честе.

Овде се налази и одличан кафе са изванредним погледом на Црвени трг и зидине Кремља. Међутим, и цене су високе – усклађене су са овако ексклузивном локацијом. Поред тога пажњу туриста привлачи и продавница деликатеса „Гастроном бр. 1“ у којој могу да купе кавијар, вотку или неки други производ.

4) Лобно место

Црвени трг, 1972. Фотографија: Василиј Јегоров, Алексеј Стужин/ТАССЦрвени трг, 1972. Фотографија: Василиј Јегоров, Алексеј Стужин/ТАСС
Некада су се на Црвеном тргу објављивали важни историјски догађаји. У хроникама се Лобно место први пут помиње као место са кога је објављена победа цара Ивана Грозног над Казањским канатом. Постоји легенда да су се на Лобном месту изводила јавна погубљења, али је чињеница да се оно није често користило у ту сврху, већ су одатле читани прогласи од државног значаја. У совјетско време ту улогу је преузела трибина испред Лењиновог маузолеја.

Међутим, овде је 1698. године извршено масовно погубљење „стрелаца“ (припадника елитних јединица руске војске из 17. века) после гушења њиховог устанка. Чувени руски сликар Василиј Суриков насликао је дело „Јутро погубљења стрелаца“ инспирисано овим догађајем.


Илустрација: Третјаковска галерија Илустрација: Третјаковска галерија

5) Храм Василија Блаженог

Храм Василија Блаженог. Фотографија: Panthermedia/Vostock-photoХрам Василија Блаженог. Фотографија: Panthermedia/Vostock-photo

Ова црква живописног изгледа је вероватно један од најпознатијих симбола Москве и Русије, јер се налази на хиљадама разгледница и сувенира. Храм је грађен од 1555. до 1561. године, а подигао га је Иван Грозни у спомен на освајање Казања и победу над Казањским канатом. Поред врло лепе спољашности, која просто мами туристе да је фотографишу, вреди погледати и унутрашњост: фреске које су насликане све до купола, олтарска врата и иконостасе у неколико капела.

Више детаља о историји цркве можете пронаћи на следећем
линку.

6) Гробље покрај зидина Кремља

Гробље покрај зидина Кремља. Фотографија: Владимир Федоренко/РИА НовостиГробље покрај зидина Кремља. Фотографија: Владимир Федоренко/РИА Новости

Лењин, вођа Октобарске револуције из 1917. године, почива у маузолеју на Црвеном тргу, а бројни други револуционари и државници из совјетског времена сахрањени су унутар зидина Кремља. Међу њима је и Стаљин, чије тело је лежало поред Лењиновог све док 1961. године када је уклоњено из маузолеја. Посетиоци Кремља могу да обиђу гробове најпознатијих личности совјетске историје: министара, маршала СССР-а, Јурија Гагарина, Максима Горког и многи других који су имали част да овде буду сахрањени. Последњи међу њима је Константин Черњенко који је преминуо 1985. године.

7) Масовни догађаји

Сајам књига „Црвени трг“. Фотографија: RGСајам књига „Црвени трг“. Фотографија: RGНа Црвеном тргу се одржавају бројни фестивали, концерти и дешавања забавног садржаја.

Од 3. до 6. јуна одржан је велики сајам књига на коме је учествовало више од 500 издавача из свих крајева Русије. Посетиоци су могли да га обиђу бесплатно.

Догађај под именом
Moscow City Racingокупља љубитеље Формуле 1 и ове године заказан је за 12. јул. Одржаће се трка чија се стаза пружа поред зидина Кремља и тада ће бројни посетиоци моћи да виде најпознатије светске возаче, чланове тимова „Ред бул“, „Ферари“, „Мекларен-Мерцедес“ и других. Биће присутна и екипа „Камаз-мастер“, учесник бројних камионских рели-такмичења.

Љубитељи старих аутомобила имаће прилику да се 22. јула окупе испре Тржног центра ГУМ, где ће бити представљено 100 совјетских возила произведених од 1970. до 1980. године. Улаз ће бити слободан, а организоваће се и рели око руске престонице на стази дужине 100 километара.

Сваке године 1. децембра отвара се велико клизалиште на Црвеном тргу. Поред њега одржава се божићни и новогодишњи сајам који траје скоро целе зиме. На њему можете да пробате руска јела, пијете кувано вино, купите разне рускерукотворине или да се само прошетате.


Александра Гузева
,
Руска реч