Учење преко телефона

07-11-2014 06:20:29 | | B92/ mojenovosti.com |

У тренутку када је број мобилних телефона премашио укупан број људи у свету, и школе почињу да заузимају своје место на платформама мобилних уређаја и постају „покретне”.

Да је овакав тренд у свету што се тиче образовања у складу са новим очекивањима ученика, показују и нова истраживања. Више од две трећине студената заинтересовано је да учи путем својих смарт телефона, показало је истраживање које је недавно објавио портал Sciedu.ca, а чак 70% студената је оценило да им учење преко мобилног телефона повећава жељу и мотивацију за учењем!

Студенти су такође навели да то самоиницијативно раде, чак и када им учење уз помоћ мобилних уређаја није омогућено у школи коју похађају.
Како изгледа учење преко телефона?

Коришћењем телефона или таблета за учење, наставни материјали су доступни на један клик – приступање лекцијама и мултимедијалним садржајима, као и преузимање материјала за учење, могуће је у сваком тренутку, где год да се студент налази.

Овакво учење будућности савршено одговара онима који су у покрету, који су већ запослени или пуно путују. Задатке и тестове, на пример, они могу решавати док су у путу или једноставно – када за то добију идеју или инспирацију.

Апликације за учење донеле су још неке промене које раније нису биле могуће. Студенти сада могу да „завире” у учионицу када год пожеле. Сва предавања која се одржавају у учионици њихове школе могу да прате уживо, где год да се налазе, али и да активно учествују у настави. Иако су километрима далеко, они могу постављати питања, коментарисати, гледати и слушати примере које предавачи показују…

Први пут овакав начин учења преко телефона доступан је и у Србији. Две образовне установе – ITAcademy и BusinessAcademy направиле су Андроид мобилну апликацију која омогућава полазницима да њихове образовне програме похађају преко мобилних уређаја (телефона или таблета). Андроид апликација ITAcademy и BusinessAcademy може се бесплатно преузети и тестирати на следећем линку.

Овакве едукативне апликације омогућавају да студенти увек буду у контакту са својим предавачима и колегама. На сва питања у вези са наставом предавачи могу да одговарају у кратком року, када им то највише одговара, а чак се могу организовати и редовне онлајн консултације или групне цхат сесије.

Једна од главних предности оваквог онлајн учења уз помоћ апликација је то што студентима штеди време, а истовремено добијају све потребне информације. Поруке, вести, инструкције за учење, приручнике и обавештења они могу од своје школе и студентске службе да добијају директно на свом мобилном телефону или таблет уређају.

Колико овакво учење прати трендове у области образовања показује и чињеница да ће до краја ове године преко трећину радника у компанијама чинити они рођени на прелазу из старог у нови миленијум, такозвани „Mobile Millenials”. То је генерација која је навикла да све ради преко телефона, па и да учи и усавршава се.

Школа која се може похађати и завршити преко таблета или мобилног телефона постаје све извеснија будућност. Овакав концепт школовања ће се изузетно лако уклопити у захтеве модерног начина живота, где су сви непрестано у покрету и све постаје доступно у сваком тренутку.