Капри - оаза за уметнике и џетсетере

15-11-2014 01:52:23 | | Глас Српске/ Б92/ mojenovosti.com |

Острво Капри је монденско летовалиште које већ деценијама важи за једну од најпосећенијих туристичких дестинација на медитеранском делу италијанске ривијере.

Смештено је на јужној страни Напуљског залива крај Сорентинског полуострва, са истоименим градом Анакапри и са 7.278 становника.

Карактерише га необичан рељеф који је настао пуцањем приобалног дела Сорентинског полуострва, а затим и његовим потонућем у море.

Све ово у комбинацији са богатом историјом, луксузним вилама и благостањем на улицама учинило је да острво Капри постане омиљена космополитска дестинација. На његовој обали, на врху његових стена, у невероватној природи често су седели европски уметници, књижевници који су у тишини, уз шум мора и цвркут птица, стварали своја дела.

У другој половини 19. века постао је популарно одредиште европских уметника, књижевника и других славних личности. Истакнути уметници Џон Сингер Сарџент и Франк Хајд били су на острву крајем 1870-их. На острву су виле имали и Максим Горки, Норман Даглас, Фридрих Алфред Круп, Курцио Малапарте, Аксел Мунте, Емил фон Беринг и Кристијан Вилхелм Алерс.Иако релативно мали, дугачак шест а широк три километра, Капри представља прави мамац за туристе из читавог света, а током 50-их постао је популарно одредиште светског џет-сета. Централни трг Каприја задржао је умерену сеоску архитектуру, али је начичкан скупим бутицима и ресторанима. У локалној архитектури могу се видети утицаји Римљана, Викинга и Арапа.

До острва се долази искључиво бродом. Када се приђе до самог острва, поглед је заиста задивљујући, а таквим га чине мистериозне пећине као и запањујући врхови. Најлепши доживљај на острву свакако је посета Плавој пећини (Blue Grotto) у којој се светло рефлектује од морске воде и обасјава свод.

За време лета има много туриста, најчешће једнодневних излетника из Напуља и Сорента. Ко једном посети Капри, не мора више никада да се врати јер ће га сигурно памтити цео живот, по лепоти, али и "најјачим" ценама у читавој Италији.

Храна

На Каприју, као и у целој Италији, добро се једе. Мало скупљи ресторани налазе се око трга Пјацета, док нешто јефтинију храну нуде ресторани ван трга и у Анакаприју. Кухиња је слична медитеранској, подразумева доста маслиновог уља, парадајза, босиљка, сардина, коморача и плодова мора. Они који конзумирају алкохол, поред вина, вероватно ће желети да пробају ликер од лимуна "лимончело" по којем је Капри такође познат.