Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Бисер у недрима Србије

Бисер у недрима Србије

19-11-2014 05:05:09 | | Б92, фото: Wikimedia Commons/ mojenovosti.com |

Ђердапска клисура и град Кладово су капија времеплова, који вас води у доба неолита, Римљана... Дунав је свуда леп, али његов ток кроз овај крај превазилази и најмаштовитије пејзаже из Толкинових романа.

У недрима кријете бисер Европе. Да ми имамо овакву природу и богато историјско наслеђе, направили бисмо светски познату дестинацију... Речи једног италијанског туристичког стручњака можда најбоље описују лепоту Ђердапске клисуре и градића Кладово на крајњем истоку Србије.

Нажалост, као народ смо често склони да туђе ценимо више него себе. Тако је и у туризму, због чега је овај крај наше земље и даље мистерија за љубитеље путовања. А ако ипак одлучите да се отиснете Ђердапском магистралом (један од најузбудљивијих путева Европе), отвориће вам се капија времеплова, који води од неолита, Римске империје, до средњевековних тврђава, а сазнаћете и како је настала потресна србска песма „Тамо далеко“.

Дунав је свуда леп, али његов ток кроз Ђердап превазилази и најмаштовитије пејзаже из Толкинових романа. Моћна река овде кривуда међу горостасним планинама, скупља се и шири. У Великом и Малом казану клисуре чини вам се да руком можете да дотакнете обалу Румуније, док код Голубца Дунав „разапиње крила“ у распону од 6,5 километара, због чега многи у први мах помисле да су негде на мору.

А управо је осећај „морске атмосфере“ један од адута Кладова, нарочито у летњим месецима.

Крстарење Ђердапом једна је од главних атракција у речном туризму, с обзиром на то да је у питању најдужа и највећа клисура у Европи. Посебан доживљај је пролазак кроз преводницу хидроелектране "Ђердап", јер се ту Дунав са 34 спушта на ниво воде од 17 метара, да би пропустио бродове. Фасцинантан је и лик дачанског краља Децебала уклесан у стени, са румунске стране. Са воде се види и чувена Трајанова табла.

То и не треба да чуди, јер је Дунав ту такође широк, а крцате плаже и богат ноћни живот могу лако да вас „телепортују“ у неке јужне крајеве. И време је топлије него у централном делу Србије, па тако овај градић од десетак хиљада становника, годишње има исти број сунчаних дана као рецимо Улцињ.

На изласку из горостасног и планинског Ђердапа, Кладово посетиоце чека у равници, послужено као на тацни. Коме је заиста до послужења, овде ће пронаћи одличне влашке специјалитете, али и врухунско вино.

Пешчана земља, топла клима и дуга традиција у виноградарству заслужни су што се у кладовској општини праве нека од најбољих србских вина.

Неко ће рећи - „у Србији се свуда добро једе, него какве знаменитости може један тако мали град да понуди модерном и захтевном туристи“. Многи се изненаде када сазнају да се овде налазе остаци монументалног Трајановог моста, једног од архитектонских чуда с почетка другог века нове ере.

У околини Кладова су и остаци римског утврђења Дијана, тврђава Фетислам из 16. века, богат археолошки музеј, а овај крај чува и тајну о аутору песме "Тамо далеко".

У питању је Ђорђе Маринковић из кладовског села Корбово, композитор, инструменталиста, професор цитре и касније музичар у краљевој гарди, који је сетну оду србским ратницима спевао 1916. године на Крфу. Изворна верзија песме је почињала „Тамо далеко, далеко крај Дунава, тамо је село моје, тамо је љубав моја“ и била је посвећена родном подунавском Корбову.

Лепенски вир

Локалитет је име добио по дунавском виру и чува седам сукцесивних насеља са 136 објеката (како стамбених, тако и сакралних) изграђених у раном мезолиту, у периоду од око 9500. до 7200. године пре наше ере, а затим у раном и средњем неолиту, од око 6250. до 5500. године пре наше ере.

Кладово је одлична "база" и за излете до Рајачких пивница – винског села из 18. и 19. века, кањона Вратна, као и Лепенског вира, једног од највећих мезолитских и неолитских археолошких налазишта у свету.

Ко ипак највише воли да се на путовању опусти и ужива уз богат спа програм, требало би да обрати пажњу на понуду хотела „Аква стар Дањуб“ са четири звездице, који поред лускузног смештаја на обали реке, посетиоцима нуди и базене са сланом водом, масаже и богату трпезу овог краја.

- Нашим гостима организујемо и разне излете, дегустације вина, крстарење Дунавом. Једноставно, трудимо се да свима приближимо лепоту овог краја, која је често неоправдано запостављена – наглашава Милета Аџић, директор хотела.

Манифестације


Део општине Кладово изузетно је богат разним врстама ситне и крупне дивљачи, тако да је овај град један од центара ловног туризма. Манифестације које се традиционално одржавају су "Кладовско лето", јунска "Ђердапска регата", "Златна бућка Ђердапа", Међународна дунавска регата, а у августу Кладово је домаћин и великог етно-фестивала.

Трајанов мост


Архитектонско чудо на реци Дунав спајало је Горњу Мезију и Дакију (данашњу Србију и Румунију) за време Римског царства. Изграђен је по наредби римског цара Марка Улпије Нерва Трајана и свечано отворен 105. године на Дунаву. Дугачак је био 1.097,5 метара и око 1.000 година је важио за најдужи мост икада саграђен у свету. Пројектовао га је највећи архитекта тога доба Аполодор из Дамаска и сматран је за једно од најзначајних дела римског грађевинарства.

Голубачка тврђава


Најстарије утврђење у Голупцу изградили су Римљани, у првом веку нове ере. У тврђави је боравио римски цар Диоклецијан око 299. године нове ере. Град су касније уништили Хуни, али га је Јустинијан обновио. У писаним историјским документима ова тврђава се први пут помиње у једној угарској повељи 1335. године.