Моравац уз танго у Буенос Ајресу

25-11-2014 04:36:36 | | Вечерње новости / mojenovosti.com |

Још у септембру Срби размишљали о дочеку, док се „средња класа“ и даље двоуми где ће дочекати најлуђу ноћ. Најтраженији проводи, ипак, у околним метрополама

Ништа ново за Нову годину! Тако у најкраћем гласи рапорт из туристичких агенција. Јер, поново су најскупљи и најјефтинији новогодишњи аранжмани продати још у септембру, док се „средња класа“ и даље двоуми где ће дочекати најлуђу ноћ.

Као и сваке године, највише планирају они који немају егзистенцијалних проблема, па ће се тако најлуксузније провести они који су уплатили крстарење по јужној полулопти. Ови срећни грађани Србије ће за 5.290 евра уживати 16 дана: играти танго у Буенос Ајресу, пити одличну кафу у Монтевидеу и гледати најлепше девојке у Рију. Уз све то, биће смештени у врхунски уређеним кабинама компаније „Азамара“, јести ђаконије најбољих кувара и имати савршену услугу. Дању ће бити обучени лежерно, а увече ће „морати“ да носе смокинг и вечерње хаљине.

Док они у најлуђој ноћи преко палубе буду гледали спектакуларан ватромет на Копакабани, други ће рукавицама утопљавати дланове док пију кувано вино испред Градске куће у Бечу, уживајући у аранжману за који су прикупили 39 евра.

- Сваке године се србски туристи понашају исто - каже Зоран Арсеновић, директор „Кон Тикија“. - Прво се продају најскупљи, интерконтинентални аранжмани, јер морају да се унапред резервишу авио-карте. Велико је интересовање за Тајланд, Кубу, Мексико и Канкун, али је изузетно популаран и Јордан са Израелом, па смо уводили додатне поласке. Ипак, прави новогодишњи букинг тек очекујемо, јер људи још размишљају о божићним вашарима. Оне године је, иначе, хит крстарење Персијским заливом које кошта 890 евра, јер траје шест дана и укључује авион, хотел и крстарење.

Арсеновић каже да на велике, скупе и егзотичне туре углавном иду старији и добро ситуирани људи, док млађи и због посла не могу да за путовање издвоје по три недеље. Радни људи воле ближа одредишта, а бирају их према новчанику. Наиме, бизнисмени се најчешће одлучују да дане дочека претворе у прави одмор на топлом песку, док службеници воле да на путовању нешто виде и - купе.

- Први новогодишњи аранжман продали смо још у августу и то је Милано аутобусом са три ноћења - каже Мирко Милановић, директор „Вива травела“.

- Поједини аранжмани за Нову годину, попут Истанбула и Лисабона су већ продати, па смо морали да уводимо нове поласке. Тешко је објаснити зашто некада нека дестинација букне, али ове године је Истанбул хит. Можда је разлог то што радње у овом граду раде 1. јануара. Такође, велико је интересовање и за Москву.

Ипак, најтраженије су краће дестинације: Будимпешта, Беч, Праг, Милано, Рим, Сицилија, Амстердам... Ове године православни Божић „пада“ тако да не мора да се узме много слободних дана за „везивање“ празника, што увек погодује путовањима. Захваљујући томе, у понуди је неупоредиво више аранжмана око 6. јануара.


Уместо чартера ноћне вожње

О суноврату србског новчаника најбоље сведочи податак да ове године нема чартер летова за дочек Нове 2015. године. Ранијих година било је 20 чартера који су српске туристе превозили до топлих мора. Како се новчаник тањио, тако су се појављивали аранжмани без ноћења, који подразумевају ноћне вожње, неколико сати провода и после дочека - повратак.

Иначе, у Хрватској никада није подигнут ниједан чартер лет, јер хрватски туристи највише воле да путују по својој земљи или колима.