100 најлепших места у Русији

01-01-2019 11:14:41 | | / vostok.rs |

Треба ли вам темељит доказ колико је лепа и разнолика највећа земља на свету?

1. Храм Спаса на крви, Санкт Петербург

Ова црква јеспоља фантастична, аизнутрајош лепша. Зидове покрива седам квадратних километара мозаика. Храм је подигнут на месту где је 1881. године смртно рањен император Александар II.

2. Кижи, Карелија

Острво Кижиу Карелији налази се 764 км северно од Москве. На њему се чувају најстарији дрвени храмови у Русији. Храм Лазаревог васкрсења, на пример, потиче с краја 14. века.

3. Плато Бермамит, Карачајево-Черкесија

Врх планине Бермамит је на 2.592 метра надморске висине. То је „руска Тролтунга“. Са овог врха се пружа најлепши поглед на Елбрус.

4. Висећи мостови Ај-Петри, Крим

Ај-Петри је једна од најпознатијих планина на Криму. Њени висећи мостови на висини од 1.234 метра спадају међу најјезивија и уједно најлепша места на овомполуострву.

5. Никола-Ленивец, Калушка област

Село удаљено 220 километара од Москве постало је култно место савремене уметности под отвореним небом захваљујући инсталацијама које уметници праве специјално за овај простор, где има 980 квадратних километара поља, ливада и река.

6. Замак „Ластино гнездо“, Крим

„Ластино гнездо“се налази на литици високој 40 метара, на рту у Јалти. Личи на средњовековни замак, мада је саграђено почетком 20. века захваљујући немачком нафтном магнату, барону Фон Штејнгелу.

7. Сингерова кућа, Санкт Петербург

Култна вила појавила се почетком 20. века и од тада је главни симболНевског проспекта.

8. Камени стубови, Коми

Седам џиновских камених стубова ветар је „извајао“ током хиљада година (сматра се да у тој зони постоје одређенеприродне аномалије). Стубови су дубоко у тајги. До њих се може стићи само хеликоптером или вишедневним пешачењем.

9. Рудник дијаманата „Мир“, Јакутија

Бивши рудник дијаманата је толико велики да хеликоптери заобилазе ваздушни простор изнад њега (да их ваздушна струја не би повукла). То је у свету друга по величини јама коју су ископали људи. Дубока је 525 метара, а у пречнику има 1.200 метара.

10. Dominion Tower, Москва

Један одпројекатакомпаније Zaha Hadid у Москви (и први њен пројекат у Русији). Бљештаво бела футуристичка зграда усред индустријске зоне је пословни центар. Али оно најважније је скривено унутра.

11. Петергоф, Санкт Петербург

Летња резиденција руских царева, удаљена 47 километара од Санкт Петербурга. Златне фонтане, дворци, павиљони и бескрајни вртови на обали Финског залива – све је то током целе годинеотворено за туристе.

12. Чарска пешчара, Забајкалски крај

Вероватно најчуднија (и најлепша) пустиња на свету. Песак је у Сибиру окружен рекама, језерима и ледницима. Али ово је заиста пустиња, у правом смислу. Више о томе смо писалиовде.

13. Ермитаж, Санкт Петербург

Музеј са једном од највећих колекција уметничких слика и предмета на свету и сам по себи је експонат, можда и најважнији. Наиме, главна зграда музеја је Зимски дворац, бивша резиденција руских императора.

14. Реликтна шума тисе и шимшира, предграђе Сочија

Шумаудаљена 20 километара од Сочија са растињем које је овде готово исто као пре тридесетак милиона година.

15. Ленски стубови, Јакутија

Величанствени стубови од стена високих и по 100 метара дуж реке Лене у републици Сахи (Јакутији). На листи јеСветског наслеђа Унеска.

16. Звоник на води у Каљазину

„Руска Атлантида“ на Волги у Тверском региону (200 км северно од Москве). У стара времена је била део Каљазинског манастира, у који су свраћали руски цареви. Затим је овоподручје потопљено, а изнад воде је остао само звоник који је коришћен као светионик.

17. Земља Фрање Јосифа, Архангелска област

Овде нема ни градова, ни села, а једини начин да се дође до овог руског Арктика је организована пловидба која кошта неколико хиљада долара.

18. Храм Василија Блаженог

Ово је најчешћи призор на разгледницама из руске престонице и најпознатија руска црква. Ту је заправо девет цркава у једном храму. Према једној легенди, цар је наредио да се архитекте овог храма ослепе. Више занимљивости везаних за Храм Василија Блаженог прочитајтеовде.

19. Иволгински дацан, Улан Уде

Будистички манастир удаљен 100 километара од језера Бајкал у републици Бурјатији (Сибир). То је главно седиште будиста у Русији, где се такође чуванеиструлело тело ламекога третирају као живог.

20. Џамија „Срце Чеченије“, Грозни

Џамија „Ахмат Кадиров“подигнута је у частпрвог председника Чеченске Републике. Једна је од највећих у Европи. Минарети су јој високи 63 метра. У џамију може да стане 10.000 људи.

21. Катедрални храм, Калињинград

Овај готски храм је раније био главна црквапруског града Кенигзберга(данас Калињинград, запад Русије). Од 14. века су овде биле гробнице војвода и универзитетских професора. Последњи је ту сахрањен филозоф Имануел Кант.

22. Светионик Токаревског, Владивосток

Превлака на којој стоји овај светионик третира се као симболични почетак Тихог океана. Узгред, он ту стоји већ 150 година.

23. Алтај

Планине, језера и зелене ливаде на Алтају често се пореде са Алпима. Алтај је далеко од свих руских градова, али многи странци га радо посећују.Овде можете прочитати9 савета везаних за путовање кроз Алтајски регион.

24. Напуштени рудници соли у предграђу Јекатеринбурга

Пећине из којих се некада вадила со налазе се око 1.000 километара источно од Москве. Неко би могао помислити да су у питању Ван Гогова дела или фото-тапете у московском клубу, али ове шаре су природни феномен настао пре 280 милиона година као последица испарења.Овде можете наћијош таквих „психоделичних“ рудника.

25. Парна купатила „Сандуни“, Москва

Ово је вероватно најчувенијепарно купатило(„баня“) у главном граду Русије. Са својим мермерним позлаћеним степеништима, сводовима и статуама више подсећа на дворац. У ово купатило су некада долазили Толстој, Пушкин и Чехов.

26. Шоанински храм, Карачајево-Черкесија

Минијатурни храм (само 13 метара) усред планинског кланца на Кавказу један је однајстаријих објекатау Русији. Потиче из 10. века.

27. Плато Путорана, Сибир

Вулкански масив (угашени вулкан) покривен шумама, језерима и водопадима.Плато Путоранаје по површини једнак територији Велике Британије.

28. Кремљ Великог Новгорода

Овај утврђени град је наслеђе средњовековне Русије и најстарији сачувани кремљ. Први пут се помиње у хроници 1044. године. Налази се уВеликом Новгороду, 570 километара северозападно од Москве.

29. Камчатка, руски Далеки исток

Једна од најскупљих туристичких дестинација Русије. Око 300 вулкана на релативно малом простору (од тога је активно 29), на све стране медведи, долина гејзира идруге појаве које фасцинирају туристена Камчатки.

30. Бели трг, Москва

Пословни центар са савременим здањима од стакла и бетона окружује снежнобели старообреднички храм.Московски контрастису заиста фасцинантни (и ево доказа).

31. Мамајев Курган, Волгоград

Волгоград на југу Русије видео је самоједну крваву битку у историји, али је у њој изгинуло око милион и по људи. У знак сећања на жртве подигнут је овај огромни споменик „Мајка Отаџбина“ на врху брда.

32. Станица метроа „Автово“, Санкт Петербург

Званична совјетска уметност је била опседнута мозаиком. Мозаици су били на све стране – у улазима зграда, у улицама, фабрикама, ходницима... Свуда где је могао да стане огроман „постер“. Као, на пример, на станици метроа „Автово“ (да, ова фотографија је заиста направљена у метроу).

33. Ћилибарска одаја, Царско село

ЛегендарнаЋилибарска одајаје била једна од ризница породице Романов, несталих у Другом светском рату. У рату је „претекло“ само неколико њених делова. Реконструисана одаја се налази у Катаринином дворцу код Санкт Петербурга.

34. Имање Дубровици, Московска област

Имањеје удаљено 36 кмод Москве. Основано је по наруџбини руског бољара Бориса Голицина, васпитача будућег цара Петра Првог. Старо је већ преко 300 година. Сада је ово популарно место за обреде венчања. Матична служба је врло близу цркве.

35. Језеро Елтон, Волгоградска област

Површина овог језера не тече, јер садржи огромну количину соли, тако да језеро личи на огромно огледало.Језеро Елтонје близу границе са Казахстаном. Радо су га посећивали цареви.

36. Небодери Москва Ситија

Својевремено је насеље са небодерима у центру Москве било најамбициознији пројекат. Ове зграде су имале највећи број спратова и најскупљи квадратни метар у Европи. Тако је било све док се није појавио Лахта Центар.

37. Лахта Центар, Санкт Петербург

Небодер висок 462 метра са седиштем компаније „Газпром“највиши је у Европии скупљи од небодера Бурџ Калифа. Процењује се да кошта 2,5 милијарде долара.

38. Гамсутл, Дагестан

Напуштено прастаро планинско село уДагестануна Кавказу често се зове и „село утвара“. Становници су помрли од колере у 20. веку.

39. Долина гејзира, Камчатка

НаКамчаткиима 90 гејзира из којих пенушава вода избија усред стена покривених зеленилом.

40. Језеро Бајкал, Иркутск