Успјех професорке Татјане Јурић: Прво мјесто за лекцију о стереотипима

30-11-2015 11:02:11 | | / mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА - Татјана Јурић, професорка историје у оквиру ИБ програма Гимназије у Бањалуци, успјешно је осмислила лекцију о стереотипима, захваљујући којој је освојила прво мјесто на такмичењу "Образовни изазов: подучавање осјетљиве историје у подијељеним друштвима" у организацији Европског удружења наставника ЕУРОЦЛИО.

Заслужено прво мјесто и награда огледају се у томе да је Јурићева добила част да од 19. до 24. марта наредне године учествује на годишњој конференцији Удружења ЕУРОЦЛИО у Белфасту, гдје ће презентовати своју лекцију и која ће бити објављена на на сајту www.хисторина.еу.

На овом конкурсу учествовали су још наставници из Египта, Португала, Аустрије и Либана.
Професорка Јурић каже како је баш ту лекцију написала за неколико часова, иако је неколико мјесеци прикупљала потребни материјал, те да је задовољна оствареним резултатом, поготово када је то признато од стране експерата.
Ова лекција презентује иновативну методологију како се бавити одређеним питањем које није довољно истражено те се не користи довољно у настави историје.
"Стереотипи су облик дискриминације гдје се одређеној групи у друштву суди на основу претпоставки или неких реалних или нереалних карактеристика. У Манифесту европских историчара се спомиње да квалитетна настава историје треба да ради на демистификовању стереотипа, јер је то саставни дио превенције било којег облика дискриминације, тиме се засуставља развој предрасуда. Стереотипи и предрасуде у одређеним историјским и социолошким околностима лако могу довести до дискриминације, јер ако имате дискриминацију у одређеним стањима тензије, врло лако се може десити злочин, па чак и геноцид", казала је Јурићева.
Њен рад је изабран јер је испунио све критеријуме, а та лекција мора бити написана тако да се може примијенити у било којој земљи свијета, јер је то универзална и мултиперспективна лекција која помаже професорима и наставницима да анализирају стереотипе и написана је за старосну групу од 12 до 18 година и у складу са Манифестом Европског удружења историчара.
Рад је морао испунити правила избјегавања емоционалног, субјективног и увредљивог говора, подстицање уважавања разлика као и подстицање ученика на критичко размишљање како не би упали у замку стереотипа.
Креирала радионицу о холокаусту
Татјана Јурић креирала је и радионицу о подучавању о холокуасту и обиљежавању Међународног дана холокауста, коју изводи већ неколико година на семинару за професоре историје и србског језика у Козарској Дубици.
"Ту радионицу сам држала и у Историјском музеју у Сарајеву, а држала сам је и у Скопљу у Музеју жртава холокауста", казала је Јурићева.
Она предаје историју у програму међународне матуре на енглеском језику.
"Радим по међународном специфичном предуниверзитетском програму који постоји у 160 земаља свијета, а у Републици Србској постоји једино у нашој гимназији, док ИБ програм на простору БиХ има још у Сарајеву и Мостару", навела је Јурићева.***