СТУДЕНТИ НИСУ "СРПСКИ ФАШИСТИ"

10-03-2016 12:25:12 | | http://istorijabl.weebly.com/ mojenovosti.com |

Удружење „Др Милан Васић“ као удружење студената историје и дипломираних професора историје заједно са Савезом студената Филозофског факултета, овим путем реагује поводом инцидента на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци. Наиме, дана 2. марта 2016. године доц. др Ђорђе Чекрлија вербално је, у просторијама нашег удружења и Савеза студената Филозофског факултета, напао студенте Неђу Малешевића и Младена Недића. Овај, у најмању руку, неакадемски гест поготово је непримјерен зато што су наше колеге и организације окарактерисане као „србски фашисти“ уз псовке и помињање чланова породице.

Не желећи да улазимо у мотиве поменутог члана наставног особља са Одсјека за психологију нашег факултета, као ни његове политичке или било које друге погледе, сматрамо овај гест недопустивим. Вербалана агресија и пријетње нису академски ниво и начин функционисања примјерен запосленом на факултету. Назвати двојицу студената „србским фашистима“, и то студенте који су оснивачи и чланови студентских удружења који се активно баве радом на низу национално и друштвено одговорних тема попут друштвенокорисног и хуманитарног рада, посебно је отежавајући гест. Неђо Малешевић је истакнути члан Савеза студената, Студентског парламента и Уније студентата РС, као и органа факултета (Наставно-научно вијеће) и Универзитета у Бањој Луци (члан Сената). У свим својим досадашњим активностима наше удружење имало је свесрдну помоћ Одсјека за историју као и Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци.
​Очување србског националног идентитета, као и успостављање адекватне културе сјећања на србска страдања у XX вијеку, те истакнутост колеге Малешевића у раду са Србским сабрањем Баштионик у хуманитарним акцијама под покровитељством Српске Православне Цркве на подручју Косова и Метохије, али и Републике Српске, као и бављење веће групе наших студената и постдипломаца историјом Одбрамбено-отаџбинског рата и настанка Републике Српске довољан су показатељ о њиховим људским и академским квалитетима. Они никако не могу проузроковати етикету „фашизма“. Или можда могу бити и јесу повод припадницима идеологија, покрета и појединцима који у оваквим вриједностима виде препреку резултатима наставка стереотипне пропагандне кампање још из времена рата?! Иста она која се провлачи и данас и гдје све што је везано за Републику Српску и србски национални корпус добија негативну конотацију и у крајњем случају етикетирање фашизмом.
У раду и приступу наших чланова ниједног момента не могу се уочити поруке мржње и нетолеранције према другима и другачијима. Наш одсјек са добродошлицом дочекује припаднике свих народа, а наше колеге никада нису разврставане нити дискриминисане по вјерској и националној припадности. Наше удуржење члан је међународних и регионалних удружења студената и професора историје. Прије двије године било је домаћин регионалном састанку, тј. колегама како из земаља бивше Југославије, тако и других европских земаља. Уважавање супротних мишљења, толеранција и академски дијалог методи су који су красиили и красе све наше активности, што се не може рећи за поменути инцидент.
Picture
​Вербално изражен повод за овакав наступ доцента Чекрлије била ја бојазан нашег удружења да се један скуп у организацији Друштва психолога РС уз подршку и у просторијама Филозофског факултета не искористи за промовисање порука мржње и нетолеранције. Наиме, у оквиру најаве потпуно оправданог и добродошлог скупа посвећеног вршњачком насиљу којем су присуствовали уважени академски грађани из Сарајева, уједно и родитељи дјечака жртве вршњачког насиља, као домаћин скупа на друштвеним мрежама појавио човјек који нема никакве везе са факултетом, уједно активиста чији јавни медијски наступи потпуно историјски и фактографски неоправдано ударају у основе и ниподаштавају не само Републику Српску, него вријеђају и дехуманизују припаднике србског народа на овим просторима. Наше инсистирање на тражењу информација без било каквог прејудицирања и излагање забринутости код органа Филозофског факултета поводом могућности да се болна тема наших друштава злоупотријеби од стране промовисаног „домаћина“ који Републику Српску карактерише као "геноцидну творевину и постмодерну НДХ", од стране поменутог доцента, вјероватно, је протумачена као удар на заједничке им вриједности и интересе. То је резултирало пријетњама и поменутим увредама које су се у једном моменту прошириле и на изражавања негативних ставова према Републици Србској.
Наши чланови захваљују се органима Филозофског факултета на академском приступу рјешавању проблема, као и учесницима дебате о болној теми вршњачког насиља које је ескалирало у неколико задњих случајева на подручју Балкана. Дебата је без поменутог активисте заиста протекла у конструктивном тону, а обрађена тема постала је још расвјетљенија члановима нашег академског колектива.
Карактерисање припадника србског народа етикетом фашиста у граду поред којег се налазе мученички Дракулић, Шарговац и Мотике, у близини Поткозарја и Козаре, па на крају крајева, неких стотинак километара од Јасеновца у најмању руку је дрско и недопустиво поготово у оквирима академске заједнице. Ако је оно постало начин дјеловања појединих „неолибералних“ „невладиних“ удружења, интересних група и појединаца, сматрамо да као такво никако не би смјело бити злоупотријебљено у добродошлици и подршци јавним дебатама од стране институција које је основала Република Србска. Наше удружење се неће либити ни у једном моменту да стане у одбрану појединаца, али и тековина стварања и настанка Републике Српске и поштовања права свих њених грађана, прије свега на научној и академској основи. Одбрана и припадност позитивним вриједностима модерног друштва, уједно и србског народа, нису поколебани у нашим настојањима ни недавним хапшењем и протјеривањем наших чланова из манастира Јасеновац из Републике Хрватске. Нисмо примијетили да су невладина удружења, која се тако жустро залажу за поштовање људских и мањинских права у РС, реаговала на ово драстично кршење вјерских права и слобода на територији Европске уније!?
Не желећи улазак у било какво прејудицирање молимо надлежне органе факултета и универзитета да испитају поменути случај и да дјелују у складу са уставним, законским и другим одредбама које регулишу рад Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци. Од јавности Републике Српске, као и друштвене и академске заједнице, очекујемо осуду агресивности и нетолерантних тонова према било коме у Републици Србској, па и према Србима.
За Уси „Др Милан Васић“ – предсједник Предраг Лозо
За Савез студената Филозофског факултета – предсједник Петар Бејатовић