Гратис за туристе: Шта је у Русији потпуно бесплатно?

01-02-2020 08:20:26 | | фото: © Сергеј Фадејчев / ТАСС / Russia beyond / vostok.rs |


Ево шта ћете као туриста добити „за џабе“ у највећим туристичким градовима Русије. Наводимо списак најбољих бесплатних понуда у Москви, Санкт Петербургу и Сочију.

У Москви

Музеји и галерије.Сваке треће седмице у месецу можете бесплатно посетити неколико десетина престоничких државних музеја. Током ове седмице сваки од њих има један дан када је улаз слободан. На пример, у уторак можете бесплатно посетити Московски музеј савремене уметности, „Мултимедија Арт“ и Музеј историје ГУЛАГ-а, а у недељу Галерију Иље Глазунова, пише
Russia beyond

Бивша летња резиденција Катарине Велике је сада оаза зеленила у пространом јужном делу Москве.

Поред тога, никада се не наплаћује улаз у све престоничке храмове и манастире, укључујући Храм Христа Спаситеља, а такође Донски и Новодевичји манастир. Увек је слободан улаз и у Лењинов маузолеј (овде је свешто треба да знате пре него што одете тамо), као и улаз у велике паркове старих московских имања Царицино,Кусковои средњовековног имањаКоломенско. Поврх свега, до краја 2020. године ће бити бесплатни сви музеји и изложбе у недавно реновираном центру ВДНХ. То је акција поводом 80-годишњице постојања овог изложбеног простора.

Зид са графитима на центру „Винзавод“ у Москви.

За љубитеље модерне уметности постоје центри Винзавод и CUBE, са по десетак галерија у сваком од њих.

Видиковци.
Леп поглед на Москву пружа видиковац Воробјове Горе. То је најпопуларнији бесплатни видиковац у Москви (станица метроа „Воробјове Горе“). Близу је и видиковац Руске академије наука, за који многи туристи не знају. Ту се са 60 метара висине добро виде небодери Москва ситија, зграда Московског државног универзитета, Храм Христа Спаситеља, кремаљске куле, Андрејевски манастир и још много тога. Видиковац је удаљен 700 метара од станице метроа „Лењински проспект“.

Поглед на центар Москве и стадион „Лужњики“ са Воробјових Гора.

Музика и плес.Сваке последње недеље у месецу у 15:00 уМосковском централном баптистичком храмуорганизује се бесплатан концерт на оргуљама. На репертоару су Бах, Моцарт, Хендл и Чајковски. Треба доћи на време, јер су ови концерти доста посећени.

Бесплатно можете плесати уз музику током лета у Парку Горког. Љубитељи латиноамеричких плесова се традиционално окупљају на кеју близу Андрејевског моста, а љубитељи друштвених плесова на Пушкиновом кеју.

Постоји неколико клубова где можете провести ноћ. То су, на пример, стари клуб„Пропаганда“(техно и хаус музика), бар„Тема“(поп-рок) где можете ђускати и на шанку, клубLOOK IN ROOMS(поп музика) у Тверској улици иJagger Bar(класични рокенрол). Улаз је свуда слободан.

Најважнији фестивали.Москва је 2018. годинедобилапрестижну међународну награду World Festival and Event City Award као град са најбољим масовним манифестацијама. И заиста, у Москви има много таквих догађаја. Поред јединствених догађаја ту су и годишњи празници. На пример, Дан Русије 12. јуна и фестивал „Московско време“ (концерти, шоу-програми и показни наступи по целом граду). У јуну се одржава и сајам књига на Црвеном тргу.

Прве суботе у септембру Москва обележава Дан града (то је велико славље, широм престонице се приређују концерти и ватромети). Крајем септембра је традиционални међународни фестивал „Круг светлости“, када дизајнери светлосних ефеката из целог света помоћу пројекција, инсталација и пиротехнике претварају град у огроман експериментални полигон.

Масленица
је словенски празник којим се обележава крај зиме. Обично пада крајем фебруара и празнује се недељу дана (пред почетак Великог поста). У Русији постоје на десетинеобичајавезаних за целу ту седмицу, а један од главних је печење палачинки.Најупечатљивији шоу програмсе приређује на Мањежном тргу испред Историјског музеја.

Интернет.У Москви је крајње једноставно наћибесплатан интернет. Он је доступан у метроу и другим врстама градског превоза, у парковима, кафе-баровима и ресторанима, а такође на улицама Москве. Овде је објашњено како да се улогујете.

У Санкт Петербургу

Ермитаж

Музеји и галерије.Као и у Москви, већина музеја и галерија у Санкт Петербургу једном месечно омогућава бесплатан улаз. На пример, у Ермитажу, Кунсткамери и Зоолошком музеју је то сваки трећи четвртак у месецу (а у Ермитажу још и 18. мај и 7. децембар). У Војно-поморском музеју (где има 13.000 експоната везаних само за бродове) то је свака последња среда у месецу. Исто важи и за филијалу музеја, крстарицу “Аурора“.

Слободан улаз у Руски музеј је сваког 18. у месецу, и то важи за посетиоце млађе од 18 година.

Увек је бесплатан
улаз у Петропавловску тврђаву. То не важи за тамницу, гробницу и експозиције, али свако може да се прошета тврђавом без улазнице. Исти је случај са Петергофом, такозваним „руским Версајем“. Горњи и доњи парк са позлаћеним фонтама, зеленим вртовима и тихим алејама сам по себи је експонат, а за боравак у овом простору није потребна улазница (потребна је само онима који хоће да посете дворац).

Петропавловскa тврђавa

Модерну уметност потражите у лофт-пројекту „Спратови“ (Лиговски проспект 74), где су на пет спратова размештене изложбе, галерије и слушаонице са предавањима, и доста тога је бесплатно. Поред тога, ово је занимљиво стециште представника петербуршке културе и моде.

Петербург има стотине мањих и већих паркова. Његови житељи највише воле
„Нову Холандију“. Ово бивше складиште дрвене грађе на острву је пре неколико година преуређено у један од најпопуларнијих градских простора. Ту можете полежати на трави, играти фризби или бадминтон, организовати пикник или потражити уметничка дела (а има их, јер је то Петербург).

Музика.
Културна икона и излог Санктпетербуршке опере и балета је Маријински театар (познат под називом Маријинка). Сваке среде је улаз бесплатан. Ту се у Фоајеу Стравињског организују концерти класичне музике, од Баха и Моцарта до Бритна и Гершвина. Да бисте ушли морате на каси узети бесплатну карту. Пазите, има само 170 места.

Кровови као видиковци.
Сваки житељ Санкт Петербурга ће вам рећи да су градски кровови најбољи видиковци.
Пентрање по крововимаје посебна атракција, на њој се специјализују многи петербуршки водичи. У Русији пењање по крововима није забрањено законом, али становници дотичних зграда могу имати извесне примедбе. И поред тога, ако се испоштују све мере предострожности, то може бити непоновљиво искуство. Није лако пронаћи отворени кров, али ако се упознате са мештанима готово је извесно да ћете сазнати где се он налази.

Екскурзија по крововима у Рубинштајновој улици, Сант Петербург, Русија, 27. јул 2017.

Најважнији фестивали.Једна од најлепших манифестација у Санкт Петербургу се дешава крајем јуна. У северној престоници се сваке године одржава фестивал „Беле ноћи“ (посвећен чувеним белим ноћима, тј. периоду када ноћ траје само пар сати) и шоу-програм„Гримизна једра“(„Алые паруса“) посвећен матурантима. Ту има бесплатних музичких и балетских представа, бесплатан је светлосни шоу и „пиратски брод“ на Неви.

Брод „Русија“ плови Невом на проби матурског фестивала „Гримизна једра“, Санкт Петербург 2019.

Крајем јула град празнује дан Ратне морнарице Русије. Тада се организују масовна весеља и парада војне технике реком Невом, што је све врло атрактивно.

Сочи и Адлер

Музеји и арт-објекти.
Град Сочи је познато одмаралиште и туристичка дестинација на Црном мору. У њему нема много бесплатних садржаја. Један од њих је Музеј сликарства. Улаз је слободан сваког последњег уторка у месецу. Међу најпознатијим експонатима су платна знаменитих руских сликара Ивана Шишкина, Василија Поленова, Валентина Серова и Ивана Ајвазовског. Чувена Стаљинова вила у Сочију бесплатна је само за децу до 7 година.

Стадион „Фишт“ на коме су игране утакмице Светског фудбалског првенства 2018. године у Русији и олимпијска бакља, Сочи, Олимпијски парк.

„Распеване фонтане“ су арт-објекат који свако може посетити. Светлосна представа се може видети током лета у две фонтане. Једна је у алеји платана у центру града, а друга у Адлеру, у Олимпијском парку (поред стеле са бакљом). Сматра се да је ова друга фонтана много ефектнија јер има читав арсенал „водених топова“ – шест снажних и 246 слабијих. Распоред представе је следећи: зими од 18:00 до 18:30 и од 19:00 до 19:30, у пролеће и јесен од 19:00 до 20:00, а лети од 20:30 до 21:30. Можете проверити распоредна сајтуовог парка.

У близини града.
Околина Сочијаје огроман резерват са реликтним шумама, дендраријумима и десетинама водопада. Свуда се улаз углавном плаћа, али је цена симболична. Изузетак је Ореховски водопад. Налази се у селу Пластунка, 14 километара од центра Сочија. Пут до њега није тежак (аутобусом за само пола сата), а води кроз храстову и кестенову шуму. На одредишту постоје степенице са балустрадом, кафе-бар и два извора где можете наточити минералну воду.

Купачи код Ореховског водопада, река Безуменка, Хостински рејон, Сочи.

Паркови и пешачке зоне.Шетње у Сочију пружају највеће задовољство. Томе доприносе природа, клима и опуштена атмосфера. Окупајте се у Црном мору и крените једним од ових праваца.

Историјски булевар не личи на обичну улицу. То је пешачка зона са које се пружа леп поглед на залив и луку. Ту има знатно мање туриста него на шеталишту. Има доста „завучених“ места са клупама и значајних културних објеката. Пешачка стаза почиње од Морског пристаништа у Сочију. Најбоље време за шетњу је залазак сунца.

У
парку Ривијерана обали концентрисано је мноштво објеката уличне уметности. Најпознатији јејаркоцрвени Лењинов мозаик. То је својеврсно „поклоничко место“ љубитеља совјетске естетике.

Красна Пољана је руски ски-центар. Ово одмаралиште вреди посетити чак и ако не планирате да се скијате. Најбоље је доћи током дана, када можете уживати у лепоти планине и прелепом погледу на Сочи.

Красна Пољана

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond