Велика пљачка Војводине: Чипс прогутао 305 000 евра

15-04-2016 09:23:09 | | / mojenovosti.com |

Зрењанин - Kао један од примера нерационалног трошења буџетског новца АП Војводине је случај приватног предузећа „Житохем” из Зрењанина које је 2007, за само пола године, чак три пута добило субвенције од Фонда за суфинансирање погона нових технологија, а власнику те фирме укупно је исплаћено 305.000 евра.

За добијени новац, по формалним правилима Фонда, у „Житохему” је требало да се опреми погон за производњу чипса од јабука и запосли најмање три пута по 20 нових радника.

Ниједну од тих обавеза предузеће није испунило, а четири године касније „Житохем” је отишао у стечај.

„Да у разбацивању буџета Војводине постоји или предумишљај, или катастрофална неспособност Петровића и Пајтића као управљача Фонда, јасно се види из начина на који је Влада АПВ одлучивала о наплати дуга од ’Житохема’ у роби. У септембру 2010. влада АП Впјводине је својим закључком утврдила да је ’Житохем’ вратио 8.390 евра, испоручивши домовима ученика у Војводини замрзнуте органске јабуке и кукуруз шећерац.
У мају 2011. Влада је констатовала да је примљена мања количина исте врсте робе, чија је вредност тада процењена на 3.462 евра. У децембру 2012, када је ’Житохем’ био већ дуже од годину у стечају, Пајтићева влада констатовала је да је то предузеће вратило још једном 8.390 евра, али не у замрзнутим органским јабукама и кукурузу шећерцу, као што је то било две године раније, него сада у органској пшеници и ’пшеници из периода конверзије’.

О разлици између вредности наводно испоручене робе, коју је констатовала Пајтићева влада (20.242 евра) и укупног дуга ’Житохема’ за добијене субвенције (305.000 евра) влада није расправљала, а то није учинио ниједан други покрајински орган. Нико се није узнемирио што је ’Житохем’ у стечају, што пара нема, а нема ни робе”.

Јавност се пита у чијем џепу је завршила разлика од 284.758 евра ненаплаћеног дуга „Житохема”, и зашто та тема није била на дневном реду било којег покрајинског органа.

„Једини који знају све о пословању Фонда за суфинансирање нових технологија у АПВ су проф. др Драгослав Петровић, потпредседник, и др Бојан Пајтић, председник Покрајинске владе, који Фондом управљају. Ниједан надлежни орган АПВ, укључујући Скупштину, никада није обавештен о томе како је и за шта само у 2007. потрошено више од милијарду динара, односно свих 13,37 милиона евра исплаћених за наводно суфинансирање погона нових технологија у приватним војвођанским предузећима.

Од 2007. до данас, исто тако ниједан покрајински орган никада није обавештен, нити је у било којем органу АПВ расправљано о ефектима и утрошку свих 35 милиона евра за субвенције ’нових’ технологија у Војводини”.
Радар