Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

19-12-2020 09:39:58 | | фото: © Сергеj Фомин / Russia beyond/ vostok.rs |

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.


Када је пре 15 година приватна компанија тражила од фотографа Сергеја Фомина да из авиона начини неколико снимака свог родног Казања, мало ко је могао да претпостави да ће пројекат који је из тога проистекао далеко превазићи првобитну замисао клијента, пише
Russia beyond.

Казањ

„Урадио сам неколико снимака Казања и понудио истом клијенту да урадим сличан пројекат који ће обухватити читав Татарстан. Пристали су, али су ускоро затворили фирму. Међутим, током рада упознао сам предузетника у Јарослављу који је, као и ја, из Татарстана. Показао сам моје фотографије и замолио га да подржи још већи пројекат којим бисмо обухватили читаву Русијуˮ, каже Фомин.

Казањ


Финансијска помоћ овог бизнисмена омогућила је Фомину да крене са пројектом који ће прерасти у нешто готово незамисливо: фотографисање свих 85 региона Русије из птичје перспективе помоћу авиона, хеликоптера и других ваздушних превозних средстава.

Казањ

Фоминов пројекат је привукао и друге спонзоре, при чему је он инвестирао и нешто свог новца, па је успео да направи на хиљаде фотографија, објави неколико књига и сними веома популаран филм који се тренутно приказује у Русији.

Сваки пут припреме пре лета дуго трају. „Проучавам регион и процењујем мој буџет. Такође истражујем могућност да пре лета преко одређеног региона отклоним административне тешкоће и стекнем подршку локалних властиˮ, каже Фомин.

Буџет потребан за једну фотографију разликује се од региона до региона. Већи део новца одлази на гориво за лет, али током пројекта Фомин је стекао много пријатеља у руској авијацији који му понекад помогну да смањи трошкове који би иначе били превисоки.

„Неки пилоти ме повезу са собом јер смо пријатељи; други ми наплате само гориво. А неки ме повезу како би летели у добром друштвуˮ, каже Фомин.

Фотограф открива да у просеку лет од сат времена у авиону Цесна кошта 20 хиљада рубља (око 270 долара), лет Еурокоптером кошта 60 хиљада рубаља за сат (око 740 долара), а вожња у хеликоптеру Ми-8 на Камчатки кошта чак 250 хиљада рубаља по сату (око 3.375 долара).

Камчатка

Хеликоптер пружа најбоље услове за фотографисање. Међутим, авион често пружа могућност за скоро једнако добре снимке по знатно нижој цени.

Камчатка

Мада Фомин признаје да дронови повећавају доступност фотографија из ваздуха, он лично не размишља о коришћењу даљинске технике као алтернативе у свом раду, јер своје фотографије прави на местима која су често недоступна за било коју технику осим авиона и хеликоптера. Такође, он каже да са собом може да понесе много боља сочива која се не могу причврстити за дрон.

Камчатка

Локалне власти понекад подржавају пројекат тако што финасирају његов лет и пружају смештај њему и његовом тиму. Други се, међутим, оглушују на Фоминове молбе да му дозволе лет изнад неких рејона ради фотографисања.

За Фомина је фотографисање било најтеже организовати у Москви. Лет изнад руске престонице догодио се само једном, 2008. године, али била је потребна помоћ председника земље.

Москва

„[Дмитриј] Медведев је тада био председник. До тада сам већ био завршио први албум са 50 региона Русије и имао сам неки материјал да покажем. Међутим, било ми је необично да издам књигу са фотографијама Русије без снимака из Москве. Зато сам написао писмо председнику у којем сам се представио и описао мој пројекат, тражећи помоћ да добијем дозволу за лет изнад Москве. Послао сам мејл без икакве подршке са стране. На моје изненађење, два месеца касније су ме позвали и рекли да имам председникову дозволу.ˮ

Москва

Фоминов лет изнад Москве реализовала је Специјална летачка група „Русијаˮ која је обично задужена запревоз председника и других водећих политичара, као и бројних цивилних и војних службеника који су одговорни за безбедност неба изнад Москве.

„Лет је планиран прецизно до секунде. План лета је био документ од 50 страницаˮ, каже Фомин.

Ни 2008. ни касније Фомину није било дозвољено да лети изнад самог центра, над рејоном који опасује прстен улица Садовоје кољцо у Москви.

Москва

„Наравно, модерна оптика ми је омогућила да фотографишем Кремљ, али бих волео да га снимим баш из одређених углова и из много веће близине летећи над њимˮ, каже Фомин за кога то остаје неостварени сан.

Москва

Фомин је досад фотографисао 72 руска региона од укупно 85. Крајњи циљ му је да фотографише преосталих 13 региона, мада није сигуран да ће то бити могуће у скоријој будућности.

„Желим да доведем пројекат до формалној краја тако што ћу фотографисати све преостале регионе. Али такође желим да се побринем за услове који ће ми омогућити висок квалитет фотографијаˮ, каже Фомин.

Неки од преосталих региона су Брјанска и Тамбовска област, Република Мордовија, Пензенска област, Република Удмуртија, Калињинград и Јеврејска аутономна област, Приморски крај и Курилска острва, Чеченија и Северна Осетија.

Тренутно се Фоминове фотографије могу видети у Москви у специфичном формату филмског концерта под називом
„Русија из ваздухаˮ, који комбинује филмске снимке Русије из птичје перспективе са музиком коју уживо изводи симфонијски оркестар.

Николај Шевченко,Russia beyond