РТ: Техеран ће користити руске, кинеске, индијске и сопствене вакцине, док су америчке одбачене због „недостатка поверења“ - Зариф за РТ

27-01-2021 10:49:05 | | фото: © Reuters / Organization of the Execution of Imam Kho |

"Санкције су нам заправо помогле да станемо на ноге. Желимо сарадњу са светом, али не желимо да зависимо од њега."

Иран неће користити америчке вакцине због мешања јавног здравља и политичких забринутости, те се ослања на вакцине против коронавируса својих савезника и домаћу имунизацију, рекао је министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф за емисију за РТ.


У интервјуу који ће у целости бити емитован сутра, Зариф је рекао да ће руска вакцина против коронавируса бити „коришћена и произвођена“ у земљи. У уторак је Иран постао још једна држава која је регистровала руску вакцину "Спутник V".


„Добићемо руску вакцину; добићемо кинеску вакцину и у блиском смо контакту са свима њима. Добићемо индијску вакцину“, рекао је главни ирански дипломата, који је тренутно у званичној посети Москви.


Иранска вакцина прошла је прву фазу клиничких испитивања на људима, а земља очекује да ће почети да је користи негде у јуну, додао је он.


У међувремену, Техеран је одбацио америчке вакцине из компаније "Фајзер" и "Модерна", које су постале омиљени избор америчких савезника у Европи и широм света.

"Мислим да је то проблем јавног здравља са неким политичким разматрањима у вези са намерама САД-а и недостатком поверења, што је врло јасно."


Зариф је подсетио на то како се сарадња са западним земљама у области јавног здравља претходно обрушила на Техеран.

„Знате да имамо веома лоше искуство са другом западном државом коју не желим да именујем. Они су у Иран послали крв која је имала вирус и многи пацијенти којима је била потребна трансфузија заразили су се“, рекао је он. Иако је Зариф одбио да именује земљу, вероватно је мислио на залихе крви заражене ХИВ-ом испоручене из Француске 1980-их и 1990-их. Тада је објављено да је око 300 Иранаца заражено контаминираном крвљу у ономе што је постало међународни скандал.

Сличну забринутост недавно је изразио ирански врховни лидер Али Хамнеи, који је раније овог месеца забранио увоз америчких и британских вакцина против коронавируса, описујући их као „непоуздане“.

У разговору за РТ, Зариф се пожалио да пандемија не може постати фактор уједињавања света и хуманизовати међународне односе. Иако је Иран најтеже погођена земља на Блиском истоку, са скоро 1,4 милиона потврђених случајева и више од 57.500 смртних случајева, „САД нису смањиле свој притисак на Иран; нису нам дозволили да вршимо финансијске трансакције“, рекао је Зариф.
Прошле године Техеран је покушао да изврши уплате да се придружи глобалном програму дистрибуције вакцина Светске здравствене организације, КОВАКС, у три различита наврата, али је америчка кампања санкција избацила из колосека све покушаје.
Али с друге стране, америчке санкције дале су Ирану „предност“ током пандемије, јер су земљу приморале да развије своју фармацеутску индустрију. Основни лекови, комплети за тестирање коронавируса и маске за лице, које Техеран не би добио због ограничења - „све смо то произвели у Ирану“, рекао је Зариф.


"Санкције су нам заправо помогле да станемо на ноге. Желимо сарадњу са светом, али не желимо да зависимо од њега."


Извор:РТ


КАТЕГОРИЈЕ