Најлепше стамбене зграде у Москви

20-06-2021 06:57:38 | | фото: © Михаил Почујев / Russia beyond/ vostok.rs |


Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите?

Небодер на Котељническом кеју

\"\"

Legion Media

Један од седам чувених Стаљинових небодера је обична стамбена зграда са 700 станова, које су, додуше, добијали само представници „креативне интелигенције“.

\"\"

Legion Media

Грађена је као јединствени ескперимент од 1938. до 1952. године. То је совјетски небодер чији становници не морају да пешаче цео километар до најближе пекаре. Био је то својевремено „град у граду“, јер је сва потребна инфраструктура била смештена у приземљу. И то нису биле само продавнице прехрамбених производа, него и биоскоп, чиме је додатно истакнут статус станара. Занимљиво је да биоскоп „Илузија“ још увек ради и недавно је реновиран.

Цена:Најниже цене изнајмљивања стана овде су у просеку 150.000 рубаља месечно (2.070 долара)


Ажурни дом

\"\"

Јелена Бутко (CC BY-SA 4.0)

Ово је била једна од првих зграда у Москви изграђених од готових блокова. Подигнута је још пре рата, 1940. године на Лењинградском проспекту. Зове се „Ажурна“ или „чипкаста“ због украсних решетака на кухињским лођама од којих се не види шта је унутра. Такво решење се појавило је пре масовне изградње, после које је заиста затребало јер су балкони постали пуни крша (будући да су коришћени као складиште за ствари које „могу да затребају“) и кварили су сваки лепо уређени амбијент.

\"На

На улазу у објекат културног наслеђа. Лењински проспект 27. Зграда је подигнута 1940. по пројекту архитекти А. К. Бурова и Б. Н. Блохина и инжењера А. И. Кучерова и Г. Б. Карманова.

Кирил Калињиков/Sputnik

Ажурни дом је подигнут за обичне совјетске грађане, јер се очекивало да ће они у најскорије време преплавити Москву. Претпостављало се да ће Московљани све време проводити на послу, и да ће ручати у ресторану са кухињом у приземљу. Због тога су у згради велики ходници, али су станови мали, а кухиње су минијатурне. Међутим, све те планове је осујетио рат. Направљена је само једна оваква зграда, а први су кључеве добили високи војни официри.

Цена:Изнајмљивање двособног стана кошта 60.000 рубаља месечно (830 долара)


„Capital Hill Residence“ (Кућа Владислава Дороњина)

Креација познатог архитекте Захе Хадид грађена је специјално за руског магната Владислава Дороњина на западу Москве у елитном насељу Барвиха. Требало је да ова вила буде Дороњинов свадбени поклон америчкој манекенки Наоми Кембел, али је 2019. године објављено да се објекат продаје, и то по „нестварној“ цени, како су говорили експерти за тржиште.

Зграда личи на космички шатл, има терасу на висини од 22 метра, а поред соба за становање има и базен дугачак 20 метара, сопствени спа-центар, спортску салу, јапански врт и ноћни клуб.

Цена:6,4 милијарде рубаља (8,8 милиона долара)


Зграда И.П. Исакова са становима за изнајмљивање

\"\"

Moreorless (CC BY-SA 4.0)

Здање у стилу сецесије у улици Остоженка, једној од најскупљих у савременој Москви, подигао је 1899. године Јаков Рек, банкар и власник грађевинске фирме. Његова идеја је била да украси престоницу стилски префињеним вилама за летовање са комплетним луксузом у западноевропском маниру.

\"\"

NVO (CC BY-SA 4.0)

Касније је вилу купио петербуршки трговац Исаков. Он је био њен власник док није избила револуција. Бољшевици су је 1925. године доделили стамбеној задрузи, па се у њој настанило преко 300 људи! Зграда је и данас стамбена.

Цена:600.000 рубаља месечно (8.310 долара)


Зграда осигуравајућег друштва „Русија“

\"\"

Михаил Почујев

Зграда осигуравајућег друштва са становима за издавање направљена је почетком 20. века са циљем да у њој станују имућнији људи, али је брзо постала омиљена у круговима „креативне интелигенције“, а у совјетско време су у њој били смештени књижевни, музички и сликарски атељеи, који су затим постали стециште московског „андерграунда“. Сада се све просторије у овом здању третирају као елитни простор.

\"Камин

Камин у згради са више станова „Русија“.

Gerarus (CC BY-SA 4.0)

Вила се налази преко пута седишта нафтне компаније „Лукойл“. Према неким изворима, у њој се настанио шеф компаније Вагит Алекперов.

Цена:Просечна цена стана може износити и 100 милиона рубаља (1,5 милиона долара)


Прочитајте више!
Раскош као смисао живота: Најбогатији руски олигарси и њихове некретнине

Стамбени комплекс Noble row

Комплекс од шест таунхауса у француском стилу бозар одржава се у сарадњи са њујоршком канцеларијом Ralph Lauren. Налази се у центру „златне миље“, најелитнијег рејона новоградње у Москви. Дуго је држао рекорд на престоничком тржишту елитног стамбеног простора.

Концепт је такав да у свакој резиденцији живи по једна породица. Постоји засебан главни улаз и унутрашње двориште, а са терасе се пружа поглед на Кремљ и Храм Христа Спаситеља.

Цена:26 милиона кошта таунхаус


„Зграда у Мосфилмовској“

\"\"

Генадиј Грачов (CC BY-SA 4.0)

Ово су заправо два небодера, један са 53 спрата (висок 213 метара) и други са 34 спрата (132 метра).

И поред великих размера облакодери се лако и ефектно уклапају у градску панораму, због чега их је Emporis Skyscraper Award 2012. године уврстио међу 5 најлепших небодера на свету.

Цена:најмање 450.000 рубаља месечно (6.230 долара)


„Москва сити“

\"\"

Dinozaurus (CC BY-SA 4.0)

У пословном кластеру „Москва сити“ поред пословног простора и великог броја ресторана и продавница постоје и премиум апартмани.

То је случај, на пример, у кули „Федерација“ која је водећи пројекат кварта и његов највиши небодер (374 метра, 95 спратова), а такође званично најскупљи објекат са стамбеним простором у Русији.

Цена:Цене апартмана у кварту варирају од неколико десетина милиона до 2,2 милијарде рубаља (30,4 милиона долара)!


Палата Тријумф („Триумф-Палас“)

\"\"

Legion Media

Здање личи на чувене Стаљинове небодере али потиче из сасвим друге епохе. Наиме, ово је новија грађевина, подигнута средином 2000-их. Истина, архитекте су ревносно испоштовале стилистику Стаљинових небодера и њихову функционалност, тако да су и овде сводови високи, простор је велики, на врху је шиљак (постављен је помоћу хеликоптера), унутра има много мермера, а холови су пространи.

\"\"

Legion Media

Овде живе имућни људи, од звезда шоу-бизниса до редитеља и бизнисмена.

Цена:Изнајмљивање кошта најмање 180.000 рубаља месечно (2.500 долара).


Зграде на Гагариновом тргу

\"\"

Legion Media

Према једној московској легенди, зграде на Лењинском проспекту бр. 30 добиле су назив „зграде самоубица“, а све због тога што су биле украшене са 16 скулптура висине људског раста и издалека су личиле на људе који су на ивици очајања.

\"\"

Кирил Калињиков/Sputnik

А то су заправо фигуре 16 ратника-победника који прослављају победу девојака. Зграде су подигнуте крајем 1940-их. Између њих пролази магистрална саобраћајница, тако да су оне својевремено у извесном смислу биле као свечана капија на улазу у град.

Цена:Најмање 50.000 рубаља месечно (700 долара)

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond