РТ: Сједињене Државе... Југославије? Карикатура наговештава следеће поглавље америчког грађанског рата

23-07-2021 09:01:24 | | фото: © REUTERS/Erin Scott / RT/ vostok.rs |


Недавна карикатура која упоређује САД са бившом Југославијом није упозорење да се избегне пут ка балканизацији и секташком ратовању, колико наговештај у ком правцу би могао да ескалира већ текући грађански рат.


Карикатура се појавила у недељу у "Вашингтон посту", приказујући етнички подељену мапу Босне и Херцеговине и суседне земље - Србију и Хрватску са називом „Југославија“ постављеним над силуетом 48 америчких држава.

interesting new cartoon in wapo pic.twitter.com/9Wbnppw32F

— Lily Lynch (@lilyslynch) July 20, 2021

Објава карикатре у "Вашингтон посту" у сивим тоновима се разликује од оригинала, који приказујуе поделе у живим бојама. Испоставило се да је објављена 10. јула, чији је аутор политички карикатуриста Рат за левичарски блог "Крукс енд лајрс".

„Целина је мања од збира њених делова“, наводи се у поднаслову на оригиналном посту. Хештегови коришћени у твиту били су „партизанство“ и „балканизација“.

#Partisanship, #Balkanization, #USA, #UnitedStates, #PoliticalCartoon, #EditorialCartoon, @Rattoons1776 https://t.co/CcALWuH0SO

— Crooks and Liars (@crooksandliars) July 10, 2021

У почетку сам био збуњен. Да ли су демократе из "Вашингтон поста"и "Крукс енс лајрс"коначно дошли до спознаје да њихова политика води САД путем отвореног, кинетичког грађанског рата? Да ли су током година послушали упозорења људи попут мене на такво нешто?

Напокон, постоје сличности између данашњих САД и Југославије из 1990. године - инфлација и национални дуг који измичу контроли, веровање у различитост као снагу („братство и јединство“, звали смо је у Југославији) и осигуравање једнакости које исходи третирањем група различито (у САД-у познато као „правичност“). Југославију је држао заједно њен политички систем и кад су је људи на власти згазили у име сврсисходности, ствари су кренуле на југ и то брзо.

Тада сам видео први коментар испод карикатуре: „Да, републиканци су Срби“. У том тренутку сам схватио шта то треба да значи. То није било упозорење или чак интроспекција, већ наговештај ствари које долазе.
Оно што Рат говори, а чини се да се и "Вашингтон пост"слаже, јесте да демократе намеравају да се понашају према републиканцима онако како су се САД односиле према Србима у западном наративу о пропасти Југославије. Највећа етничка група Југославије била је оптужена за њено уништавање и оптужена за покретање геноцидних ратова како би спречила друге и њихове савезне државе да напусте и створе за себе слободну, независну, демократску будућност НАТО-а. Када су Срби покушали да се успротиве, стављени су под међународну блокаду и ућуткани - цензурисани, забрањени, деформисани, речено модерним језиком.
Свакој другој групи било је дозвољено да крене у независност, укључујући етничке Албанце на Косову, који то право нису имали ни према југословенском ни према међународном закону, док су Срби проглашени одметницима на територијама на којима су живели, а њихово право на самоопределење се сматрало ништавим. На крају, ово је наметнуто оружјем, или тачније, НАТО бомбама 1999. године, а за сваки случај запечаћено „револуцијом у боји“ 2000. године.
У то време ми се чинило да су ратови вођени и да су победили, пружајући апсолутну моћ демократама да трансформишу стару уставну републику у нешто што су звали Наша демократија. Ратова карикатура сугерише да нису готови, и да не намеравају да се зауставе све док републиканцима не буде додељена иста судбина као Србима - трајно пребачени у другоразредни статус, демонизовани као зликовци и стављени мимо закона.

У уврнутом смислу, карикатура представља признање кроз пројекцију демократа, када је реч о наративу о Југославији који је створен углавном под председништвом њиховог јунака Била Клинтона.

Иронија је у томе што се многи републиканци у ствари понашају баш као и србско руководство у распадајућој Југославији, одбијајући да верују да постоји рат, позивајући се на правичност и правила која су одавно одбачена и заговарајући тактику повлачења и прегруписавања у својим упориштима. Главна лекција Југославије је да ове тактике не делују и да воде ка катастрофи и поразу, јер или не знају ништа о сукобу, или знају само искривљени мејнстрим наратив.

Будући да је тај наратив сада наоштрен против њих, можда би требало да га преиспитају, и то брзо, док још увек могу.

Извор: Небојша Малић,РТ