У РС и ФБиХ на снагу ступиле ригорозне казне у саобраћају

01-01-2017 03:49:59 | | / mojenovosti.com |

Уколико причате на мобилни телефон или имате слушалице у ушима док прелазите улицу, ризикујете да вам полицајац наплати казну од 40 КМ.
Иста казна очекује возаче који на предњем сједишту возе пијаног сувозача.
Ово су неке од новина Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ који доноси ригорозне казне за саобраћајне прекршаје.
Казне од 400 до 1.000 КМ предвиђене су возача који вози са преко 1,5 промила алкохола у крви или одбије алкотестирање. Исто толико платиће возачи који прекораче брзину више од 30 километара на час, превозе дјецу до 12 година на предњем сједишту, возе без положеног возачког испита или ако је истекла регистрација возила дуже од 30 дана.
Уз наведене новчане казне иде и забрана вожње од два до шест мјесеци, као и два казнена бода.
Прекорачење брзине до 10 километара на час се толерише, док је за возаче који у насељеном мјесту возе преко 70, до 80 километара на час предвиђена казна од 100 до 300 КМ, а за прекорачење брзине од десет до 20 километара на час казна је од 50 до 250 КМ – каже Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС.
За оне који возе са мање од 1,5 промила алкокола у крви казна је од 100 до 300 КМ.
– У истом распону казна је предвиђена за кориштење мобилног телефона у вожњи, ако возач користи уређаје за ометање радара, као и за невезање појаса током вожње те одбије ли возач ванредни технички преглед возила – навео је Радовић.
Бицклисти више немају обавезу да носе заштитну кацигу, осим за дијете до осам година, које се превози на бициклу и за које мора да постоји посебно сједиште. – Такође, здравствене установе које лијече возача од неке болести или повреде обавезне су да обавјесте полицију како би им привремено била одузета возачка дозвола – каже Радовић.
У Агенцији сматрају да су уз високе казне за побољшање безбједности у саобраћају неопходне и кампање за подизање свјести грађана.
– Битно је да буде што више контрола, јер ако неко стално крши прописе и никада не буде санкционисан сигурно неће промијенити своје понашање. Плати ли једном или два пута високу казну размислиће да ли ће опет свјесно да направи саобраћајни прекршај – каже Радовић.
Он подсјећа да ће ефекат нових прописа у саобраћају смањити могућност коју даје Закон о прекршајима – да се казна преполови ако се плати у року од осам дана.
– Бар су казне за саобраћајне прекршаје повећане. Раније су биле скоро симболичне – истиче Радовић.
Он наглашава да је у 50 одсто тешких саобраћајних несрећа узрок неприлагођена брзина и вожња под утицајем алкохола.
Нови знак за насеље
Уводи се нови саобраћајни знак за насеља.
– Тамо гдје стоји тај знак знаће се да је ограничење 50 километара на час, а када је овај знак прецртан престаје органичење. Возачи су често били збуњени и нису знали докле траје ограничење у насељима – каже Радовић.