Референдуми о присаједињењу Русији у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и Херсонској и Запорошкој области биће одржани од 23. до 2

20-09-2022 09:11:30 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Гласање у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области, о питању присаједињења Русији биће одржано од 23. до 27. септембра.


"Данас сам потписао уредбу о одржавању референдума о питању територијалне припадности Запорошке области. Он ће се одржати од 23. до 27. септембра", рекао је Јевхен Балицки, начелник регионалне администрације.


Истовремено, на бирачким местима ће се гласати 23. септембра, а у насељима где их нема, трајаће до 27. септембра.

„Да се изнесе следеће питање на референдум: `Залажете ли се за отцепљење Запорошке области од Украјине, формирање независне државе Запорошке области и њен улазак у састав Руске Федерације као субјекта Руске Федерације“, гласи текст документа.

„Референдум о уласку Луганске Народне Републике у састав Руске Федерације као конститутивног ентитета Руске Федерације биће одржан од 23. до 27. септембра", саопштио је председник Народног већа ЛНР Денис Мирошниченко.
Пре њега су саопштења о референдуму дали председник ДНР-а Денис Пушилин, председник ЛНР-а Леонид Пасечник и начелник Херсонске области Владимир Салдо. Њима су се претходно обратиле јавне коморе и већа општина и месних заједница.

Истовремено, Централна изборна комисија Русије је саопштила да ће помоћи изборним комисијама ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области да припреме изборна места на територији Русије за грађане који су били принуђени да напусте своје домове.

Истовремено, Пушилин је затражио од Владимира Путина да се што пре укључи у референдуме.

Јавна већа ЛНР и ДНР изашла су са иницијативом да се одмах организује гласање о уласку република Донбаса у састав Русије. Са таквим захтевом обратили су се начелници региона. Данас су власти Херсонске и Запорошке области саопштиле да намеравају да одрже референдуме.

Наглашено је да би таква одлука осигурала територије и да би се вратила историјска правда, што је неопходно у контексту сталних терористичких аката режима у Кијеву и земаља НАТО-а које снабдевају оружјем за убијање цивила.

Средином фебруара, лидери Луганске и Доњецке Народне Републике затражили су од Русије да призна њихов суверенитет. Владимир Путин је 21. фебруара потписао релевантне указе. Независност република Донбаса признале су и Јужна Осетија, Абхазија, Сирија и Северна Кореја.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti