НАТО: Украјина мора да ојача своју позицију на бојном пољу како би обезбедила добре преговарачке позиције

24-09-2022 11:52:13 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сматра да ће се сукоб у Украјини завршити за преговарачким столом, али да војна алијанса жели да помогне Кијеву да обезбеди „добре преговарачке позиције“.

„Вероватно ће се овај рат завршити за преговарачким столом, као и већина ратова. Али такође знамо да, како би гарантовали прихватљив резултат таквих преговора за Украјину, они морају да ојачају своју позицију на бојном пољу“, рекао је Столтенберг.


Према Столтенбергу, „да би се осигурао прихватљив резултат преговора за Украјинце, потребно им је помоћи на бојном пољу“. По његовом мишљењу, у овој фази „Русија тежи не преговорима, већ контроли украјинске територије“.

Он је додао да НАТО не тражи сукоб са Русијом и да није страна у сукобу у Украјини, али да је спреман да заштити чланице алијансе.

„НАТО не тражи сукоб са Русијом... НАТО, државе чланице нису страна у сукобу, али ми подржавамо Украјину како би искористила своје право на самоодбрану које гарантује Повеља УН“, рекао је он.

Он је додао да је НАТО је „одбрамбени савез“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti