РТ: Наставићемо са непоколебљивом подршком Украјини колико год буде потребно - Шолц и Макрон

23-01-2023 10:31:25 | | фото: © Benoit Tessier / Pool via AP / RT/ vostok.rs |


Француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц потврдили су своју континуирану „непоколебљиву подршку“ Украјини „колико год буде потребно“ на заједничкој конференцији за новинаре, али су обојица рекли да сваку одлуку о снабдевању Украјине тежим наоружањем морају заједнички донети сви „пријатељи“ Кијева.

Макрон је рекао да „ништа није искључено“ на питање о могућности слања главних борбених тенкова "Леклерк" у Кијев и потврдио да је „затражио од Министарства одбране да ради на томе“. Међутим, било која коначна одлука би морала да буде „колективни” позив заснован на неколико разматрања, напоменуо је он.

Француска не жели да тај потез „ослаби сопствене одбрамбене способности“, а истовремено је опрезна у погледу „ескалације“ сукоба. Друга брига је да се обезбеди само „права и ефикасна подршка“ у виду оружја које украјинске снаге могу да користе на бојном пољу без месеци или година обуке.

Шолц је избегао слично питање о "Леопардима", рекавши нејасно да ће Немачка „наставити да делује у складу са конкретном ситуацијом“ и у блиској сарадњи са „важним пријатељима и савезницима“.
„Немачка такође ради много... Стално смо ширили наше испоруке веома ефикасним оружјем које је већ доступно данас“, рекао је он.

Француска и Немачка ће наставити да пружају помоћ Украјини у свим областима, додао је Макрон.

„Наша непоколебљива подршка украјинском народу ће се наставити на свим фронтовима... Такође ћемо наставити да подржавамо јасан избор Савета ЕУ да Украјини, попут Молдавије, додели статус кандидата за чланство у ЕУ. И наставићемо да их пратимо, као и друге земље кандидатe, на начине за спровођење реформи неопходних за то“, рекао је Макрон.

Француска и Немачка треба да буду "пионири ренесансе" Европе, рекао је Макрон.

"Немачка и Француска морају заједно да буду пионири обнове наше Европе. Пре свега, пионири у заједничкој изградњи новог енергетског модела. Морамо да убрзамо на европском нивоу јавне и приватне инвестиције потребне за трансформацију животне средине. Морамо да завршимо диверзификацију наших извора и залиха енергије, као и да подстакнемо производњу енергије без угљеника на нашем континенту“, рекао је Макрон.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток