РТ: Јапан је међу непријатељским земљама, у овом тренутку нема потенцијала за обезбеђивање мировног споразума између две земље - Кремљ

23-01-2023 03:35:45 | | фото: © Sputnik/Danil Godlevsky / RT/ vostok.rs |


Упркос изјави јапанског премијера Фумија Кишиде да ће његова земља наставити да иде ка формалном мировном споразуму са Русијом, у стварности тренутно нема шансе за такав исход, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Јапан је међу непријатељским земљама које уводе Русији санкције и не показује никакав конструктиван став понашајући се на начин на који то чини, рекао је руски званичник новинарима.

У суштини, у овом тренутку нема смисленог дијалога. Под овим условима, де факто нема потенцијала за обезбеђивање мировног споразума између две земље, додао је он.

Кишида је раније током дана поменуо односе са Русијом у говору пред јапанским парламентом, у којем је изнео приоритете свог кабинета за унутрашњу и спољну политику. Он је рекао да ће јапанска влада „наставити да се придржава своје политике решавања територијалног питања [са Русијом] и закључивања мировног споразума“.

Односи између Русије и Јапана су у сенци одсуства мировног споразума дуги низ година. Године 1956. СССР и Јапан су потписали Заједничку декларацију у којој се Москва сложила да размотри могућност преношења Хабомаја и Шикотана у Јапан након закључења мировног споразума, а судбина Кунашира и Итурупа није била дирана. СССР се надао да ће Заједничка декларација ставити тачку на спор, док је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема, не одричући се претензија на сва острва.

Накнадни преговори нису успели, а мировни уговор на крају Другог светског рата никада није потписан. Озбиљно противљење дошло је из Сједињених Држава, које су запретиле да ће, ако Јапан пристане на прелазак на њега само два од четири острва, то утицати на процес враћања Окинаве под јапански суверенитет (Споразум о повратку Окинаве Јапану ступио је на снагу 1972. године). Став Москве је да су острва постала део СССР-а након Другог светског рата и да је суверенитет Русије над њима несумњив.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток