Одлуке самита Г7 у Хирошими имају за циљ обуздавање и Русије и Кине — Лавров

20-05-2023 05:54:09 | | © Aleksandr Shcherbak / TASS/ vostok.rs |

Руски министар спољних послова изјавио је да је Запад у оном облику у којем се донедавно развијао у спољној политици потпуно себе исцрпио

Одлуке усвојене на самиту Г7 у Хирошими имају за циљ двоструко обуздавање Русије и Кине, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у суботу на 31. скупштини Савета за спољну и одбрамбену политику.


„Да ли бисте могли да погледате оне одлуке о којима се расправља и које се усвајају на самиту Г7 у Хирошими, које имају за циљ двоструко обуздавање Русије и Народне Републике Кине?“, питаоје.

Лавров је истакао да је западни колосек „потпуно исцрпио” себе у оном облику који се донедавно развијао у руској спољној политици, пошто је Русија кренула на пут „најдраматичније конфронтације са агресивним блоком који чине Сједињене Државе, Европска Унија и Северноатлантска алијанса“.

„Гласно и искрено је најављен циљ, а то је поразити Русију на бојном пољу, а не заустављајући се на томе, касније је елиминисати као геополитичког ривала, да тако кажем, заједно са било којом другом земљом која претендује на независно место у свету, они ће бити потиснути као противници“, додао је министар.

Високи дипломата је такође истакао да експертска заједница западних земаља отворено разговара о налогу да се разраде сценарији за распад Русије и „не крију да је постојање Русије као независног центра неспојиво са циљем Запада, глобалном доминацијом“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС