Нико не зна ко је дигао у ваздух гасоводе Северног тока Шеф немачке обавештајне службе

23-05-2023 08:04:03 | | / vostok.rs |

Бруно Кал је подсетио да је место саботаже морско дно, што знатно отежава рад истражитеља

Ниједна обавештајна агенција тренутно не може јасно да именује одговорне за саботажу Северног тока, рекао је председник немачке Савезне обавештајне службе (БНД) Бруно Кал.


„Ниједна држава, ниједна обавештајна агенција у свету тренутно не може да припише ово (саботажу Северних токова – ТАСС) било коме посебно“, рекао је он, „Можда ће се ово променити, има неких запажених успеха у истрази“. Кал је подсетио да је место саботаже морско дно, што знатно отежава рад истражитеља.

Према његовим речима, истрага се води „у различитим правцима“. „Не искључујем да ће бити успеха који ће једну од опција учинити вероватнијом, а друге мање вероватном“, додао је шеф обавештајне службе.

Немачки лист Суддеутсцхе Зеитунг објавио је 21. маја да су најмање двојица Украјинаца можда била умешана у експлозије на гасоводима Северни ток и Северни ток 2.

Немачко савезно јавно тужилаштво у понедељак није коментарисало ову информацију на питање ТАСС-а. Агенција је саопштила да истрага ради на свим доказима за утврђивање чињеница, али је за сада немогуће дати додатне податке. Заузврат, државни секретар Штефен Хебестрајт је, коментаришући информације Суддојче цајтунга, рекао да немачка влада не намерава да спекулише о починиоцима саботаже Северног тока.

Норд Стреам АГ је 27. септембра 2022. пријавио „оштећење без преседана“ на три низа приобалних гасовода система Северни ток. Касније су шведски сеизмолози саопштили да су идентификовали две експлозије на траси гасовода Северни ток 26. септембра 2022. Након инцидента, руско тужилаштво је покренуло поступак под оптужбом за међународни тероризам.