НАТО користи кризу у Украјини за изградњу борбених капацитета у Европи — Шојгу

25-05-2023 11:43:01 | | Фото: Vadim Savitsky/Russian Defence Ministry Press Office/T |

Сергеј Шојгу је напоменуо да ће највеће овогодишње вежбе бити Defender Europe 2023, које ће укључивати земље ван блока


Северноатлантска алијанса користи украјинску кризу као изговор за изградњу својиһ група у источној и централној Европи, изјавио је у четвртак руски министар одбране Сергеј Шојгу.


„НАТО користи украјинску кризу као изговор за изградњу својих група. Покренута је још једна фаза ширења алијансе. Модернизује се војна инфраструктура у источној и централној Европи, распоређује се ударно оружје, а обим и интензитет заједничког вежбе се повећавају“, рекао је Шојгу на састанку Савета министара одбране Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ).

Напоменуо је да ће највеће овогодишње вежбе бити Defender Europe2023, које ће укључити земље ван блока.

Још један алармантан аспект, рекао је Шојгу, је „растућа агресивна реторика и заједничке \'нуклеарне мисије\' земаља НАТО-а у источној Европи за увежбавање употребе система за испоруку нуклеарног оружја, као и надоградња компоненти америчког глобалног одбрамбеног ракетног система ."

„Овде спада и снабдевање Украјине муницијом са осиромашеним уранијумом и покушаји провокација и удара на руске стратешке објекте“, додао је он.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti