Немачка да се уздржи од слања касетне муниције у Украјину — министарка спољних послова

07-07-2023 03:39:18 | | Фото: Henry Nicholls/Pool Photo via AP/ vostok.rs |

Немачки министар одбране Борис Писторијус такође се противио слању касетне муниције у Кијев на конференцији за новинаре у БернуНемачка ће наставити да се придржава Конвенције о касетној муницији и уздржаће се од слања оружја у Кијев, изјавила је у петак немачка министарка спољних послова Аналена Бербок у Бечу, преноси Ројтерс.


Њена примедба уследила је дан након што су амерички званичници изјавили да Бајденова администрација планира да Украјини обезбеди муницију.

„Пратила сам извештаје медија. За нас, као државу, важи споразум из Осла“, изјавила је Бербок новинарима, упитана да прокоментарише планове Вашингтона у вези са касетном муницијом за Кијев.

Немачки министар одбране Борис Писторијус такође се противио слању касетне муниције у Кијев на конференцији за новинаре у Берну. "Немачка је потписала конвенцију, тако да то није опција за нас. Што се тиче оних земаља које нису потписале конвенцију - Кине, Русије, Украјине и САД - није на мени да коментаришем њихове поступке", цитира Ројтерс.

У четвртак су бројни западни медији, укључујући Њујорк тајмс, Ројтерс и ЦНН, известили да је донета одлука о слању касетне муниције у Украјину и да ће то бити саопштено у петак, 7. јула. Пентагон је касније саопштио да су САД спремне да обезбеде Украјини касетну муницију која представља најмању претњу за цивилно становништво.

Када се детонира, касетна муниција расипа десетине малих граната по великој површини. Ако не експлодирају, ове бомбе ће представљати претњу цивилима годинама које долазе.

Конвенцију о касетној муницији потписале су 123 земље у главном граду Норвешке 2008. године, а конвенција је ступила на снагу 1. августа 2010. До сада ју је ратификовало 110 земаља. У Европи документ нису потписале Јерменија, Азербејџан, Белорусија, Естонија, Финска, Грузија, Грчка, Летонија, Пољска, Румунија, Русија, Србија, Турска и Украјина.

Према Хјуман Рајтс Воч-у, стварна стопа квара касетне муниције је често много већа од оне коју је формално прогласила војска, што потенцијално доводи до бројних жртава међу цивилним становништвом.