Интереси САД и Кине су уско повезани - кинески премијер

08-07-2023 12:56:00 | | Фото: AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool/ vostok.rs |

Ли Кианг је позвао Сједињене Државе да „ојачају координацију и сарадњу, да удруже напоре за решавање глобалних проблема и промовишу заједнички развој“Економски интереси Сједињених Држава и Кине су међусобно повезани и њихови билатерални односи почивају на обострано корисној сарадњи, изјавио је кинески премијер Ли Ћианг на састанку са министром финансија САД у посети Џенет Јелен.


„Економски интереси Кине и Сједињених Држава су уско повезани. Узајамно корисна сарадња је срж кинеско-америчких економских односа. <…> Развој Кине је прилика, а не изазов за Сједињене Државе. То је пре корист него ризик“, изјавио је Синхуа.

Кинески премијер позвао је Сједињене Државе да „ојачају координацију и сарадњу, да удруже напоре за решавање глобалних проблема и промовисање заједничког развоја“.

Јелен је у Пекинг стигла 6. јула. Током посете која ће трајати до 9. јула, састаће се са високим кинеским званичницима. Иако није предвиђено да се састане са кинеским председником Си Ђинпингом, очекује се да ће разговарати са потпредседником Државног савета за економска питања Хе Лифенгом.