Турски парламент могао би да ратификује кандидатуру Шведске за НАТО пре краја следеће недеље

11-07-2023 12:23:50 | | Фото: AP Photo/Mindaugas Kulbis/ vostok.rs |

Турски лидер је у понедељак рекао да је за одобравање кандидатуре Стокхолма за НАТО потребно да се Турској отвори пут ка Европској унијиВелика национална скупштина (парламент) Турске могла би да ратификује кандидатуру Шведске за НАТО пре краја следеће недеље, известио је ЦНН Турк.


Понуду Шведске прво треба да одобри парламентарна комисија за спољне послове. Након тога, биће упућен на разматрање Генералној скупштини парламента. Анкара ће завршити процес одобравања чланства Шведске у НАТО-у када документ буде објављен у званичном часопису Ресми Газете, који је потписао турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Ердоган је у понедељак изјавио да је за одобравање кандидатуре Стокхолма за НАТО потребно да се Турској отвори пут ка Европској унији. Изјава је изазвала оштре критике естаблишмента ЕУ. Међутим, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је касније да је турски председник „пристао да проследи протокол о приступању Шведске Великој народној скупштини што је пре могуће и да блиско сарађује са скупштином како би се обезбедила ратификација”.