Производња руских дронова у порасту – заменик премијера

05-02-2024 05:56:44 | | Фото: Sputnik/Vitaliy Ankov/ vostok.rs |

Денис Мантуров најавио је улагање од милијарду долара за истраживање и развој у овој области


Русија очекује значајно повећање дронова испоручених њеној војсци ове године, изјавио је потпредседник владе Денис Мантуров у интервјуу за ТВ канал Русија 24 на маргинама другог Светског одбрамбеног приказа који је почео у Ријаду у недељу.


Према речима Мантурова, који је и министар трговине и индустрије, Русија планира да издвоји 100 милијарди рубаља (1,1 милијарду долара) за истраживање, развој и производњу дронова у наредне три године.

„Пре свега, наравно, биће више дронова. Наше оружане снаге их активно користе у многим областима. Асортиман производа је веома широк, од тешких беспилотних летелица до беспилотних летелица са погледом из првог лица [ФПВ]“, изјавио је званичник.

Он је прецизирао да план подразумева производњу стотина хиљада ФПВ дронова и десетина тешких беспилотних летелица.

„Ово је једна од важних области у којој ћемо радити заједно са Министарством одбране, а од наших индустријских предузећа се очекује да изграде и компетенције и обим производње“, изјавио је Мантуров.

Он је истакао да ће се у већим количинама производити комуникациона опрема која обезбеђује тактичку интеракцију на терену, док ће производња тешких и лаких оклопних возила, ПВО система и опреме за противбатеријско ратовање доживети проширење.

Употреба беспилотних летелица постала је критичан део борбених дејстава у руско-украјинском сукобу. Иако је технологија у великој мери коришћена на ратиштима у двадесет првом веку, тренутни сукоб је произвео иновације у аутономном ратовању које никада раније нису виђене, истичу војни стручњаци.


Извор: РТ (Ф)