„Ветар дува против Запада“ – Борељ

19-02-2024 09:03:23 | | Фото: Tobias SCHWARZ / AFP/ vostok.rs |

Показало се да је ЕУ преспора да одговори на војне изазове који проистичу из политичких незгода западних држава

Правила ЕУ стоје на путу да делује онолико брзо колико је потребно, изјавио је високи представник блока за безбедност и спољну политику Жозеп Борељ присутнима на Минхенској безбедносној конференцији у недељу.

Државе чланице морају „деловати заједно, брже и боље“ јер су „у ратној ситуацији“, изјавио је Борељ.

„Да би их натерали да раде заједно, постоје процедуре које треба поштовати, једногласност коју треба постићи, а за све то треба времена“, изјавио је Борељ.

„Не можемо да чекамо ’хајде да видимо шта се дешава на европским изборима; да видимо, још увек нема; желимо да знамо више детаља.’ Ово је за другу димензију политике.“

Не, за три месеца ствари ће се решити на бојном пољу.

Иако Борељ гласно подржава помоћ Украјини у борби против Русије са свим оним што чланице ЕУ могу да понуде, његове примедбе нису биле посебно повезане са сукобом између Москве и Кијева. Он је одговарао на питање да ли ЕУ има „способности, финансијска средства и политичку вољу да буде кредибилна“.

Званичник је разговарао о главним изазовима са којима се ЕУ суочава, укључујући Украјину, сукоб у Гази и однос са Глобалним Југом.

„Јасно је да ветар дува против Запада, дува против нас. И морамо да победимо у битци наратива“, изјавио је он.

Борељ је упозорио да би се глобална ситуација могла претворити у сценарио „остали против Запада“ због грешака које су направиле САД и њихови савезници на Блиском истоку и у Украјини.

Док се конференција одвијала у Немачкој, кијевске трупе су се повлачиле из стратешког руског града Авдејевке. Смештен на мање од 10 км од предграђа Доњецка у руској Доњецкој Народној Републици, окупирала га је украјинска војска. Град је касније снажно утврђен, а коришћен је као полазно тло за нападе на Доњецк, од којих су многи циљали на цивиле.


Извор: РТ (Ф)