Лукашенко сматра оправданом забринутост због могућег трећег светског рата

20-02-2024 03:09:47 | | Фото: Pavel Bednyakov/POOL/TASS/ vostok.rs |

Александар Лукашенко је напоменуо да су десетине хиљада војника НАТО-а и стотине јединица војне опреме, авиона и хеликоптера распоређене у близини граница Русије и Белорусије.


Белоруски председник Александар Лукашенко сматра да је забринутост око потенцијалног почетка трећег светског рата сасвим оправдана, јер је војна сила постала главни основни аргумент глобалних центара за доношење одлука.

"Војна сила је поново постала главни аргумент који износе глобални центри за доношење одлука. Као да никада није било милионских губитака [у људским животима] и ужаса Првог и Другог светског рата", цитира га агенција БелТА. како је речено на састанку са највишим званичницима националне безбедности. „Сада нас је буквално захватио информативни талас такозване слутње о трећем светском рату, о коме се баве сви и њихови стричеви. И постоје [легитимни] разлози за такву забринутост“, нагласио је белоруски председник.

Лукашенко је напоменуо да су десетине хиљада војника НАТО-а и стотине јединица војне опреме, авиона и хеликоптера распоређене у близини граница Русије и Белорусије. „У непосредној близини Белорусије и Русије налази се око 32.000 војника из уједињених контингената оружаних снага НАТО-а и САД, у оквиру операција алијансе које се воде у Европи. То је више од 1.000 јединица оклопа, око 160 артиљеријских јединица, 235 авиона и хеликоптера“, цитира га телеграм канал Пул Первого, који је близак прес-служби белоруског председника.


Извор: ТАСС (Ф)