Венецуела ће се ускоро придружити БРИКС-у - Мадуро

20-02-2024 04:44:03 | | Фото: Getty Images / Pedro Rances Mattey; Anadolu/ vostok. |

„Стари колонијални свет“ се ближи крају и биће замењен, каже јужноамерички лидер


Венецуела има за циљ да "ускоро" постане пуноправни члан групе БРИКС, најавио је у понедељак председник Николас Мадуро, наводећи да је појава новог мултиполарног света "неповратна".


Говорећи за канал Венезолана де Телевисион, лидер је инсистирао на томе да се „стари колонијални свет“ који карактеришу „инвазије, геноцид, ратови и комплекс супериорности“ замењује новим у коме је загарантована консолидација БРИКС-а.

„Венецуела ускоро улази у БРИКС“, изјавио је Мадуро.

Прошлог месеца, венецуелански лидер је описао БРИКС групу економија у успону као „будућност човечанства .”

Мадуро је изразио наду да његова земља може да обезбеди чланство у БРИКС-у на следећем самиту групе у Русији у октобру.

Аргентина се такође пријавила да се придружи групи прошле године, али је поништила те планове у децембру након што је новоизабрани председник Хавијер Милеј поништио одлуку свог претходника.

Русија је званично преузела ротирајуће једногодишње председавање БРИКС-ом 1. јануара. Председник Владимир Путин обећао је да ће „омогућити хармоничну интеграцију“ нових партнера, напомињући да је скоро 30 земаља већ изразило жељу да постану део блока или да се придруже с њим .

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је тренутно на турнеји по Латинској Америци и посетио је Венецуелу у уторак да би разговарао о билатералној сарадњи, такође је обећао да ће Москва помоћи БРИКС-у да се шири током целе године, као и да обезбеди да се нове чланице „органски уклапају” у заједнички циљеви групе.

Према Међународном монетарном фонду (ММФ), БРИКС тренутно учествује са чак 36% глобалног БДП-а у смислу паритета куповне моћи (ППП), у поређењу са нешто више од 30% за групу Г7.


Извор: РТ (Ф)