САД верују да би Русија ове године могла да распореди нуклеарно оружје у свемиру - Блумберг

21-02-2024 01:35:42 | | Фото: Getty Images / Mmdi/ vostok.rs |

Москва је оштро демантовала било какве такве планове, истичући да је против наоружавања сателита


САД су наводно упозориле своје савезнике да Русија планира да распореди нуклеарно оружје или лажну бојеву главу у свемир негде ове године, тврди Блумберг у уторак, позивајући се на анонимне изворе.


Амерички медији известили су прошле недеље да су амерички обавештајци добили информације да је Русија можда већ распоредила неоткривено антисателитско оружје, вероватно укључујући нуклеарно оружје, у Земљину орбиту, или да то планира.

Москва је одлучно демантовала оптужбе, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков сугерисао да су то само трик да се убеде амерички законодавци да одобре даљу војну помоћ Украјини.

У Блумберговом чланку од уторка, извори су тврдили да Русија заиста развија свемирско оружје намењено уништавању сателита. Они су тврдили да Москва тренутно нема планове да детонира орбитално оружје, али су тврдили да постоји ризик од нуклеарне несреће која би могла да поремети трећину свих сателита у орбити и изазове хаос у глобалним комуникационим системима.

Говорећи у уторак, руски председник Владимир Путин је инсистирао да је позиција Москве „јасна и транспарентна: увек смо били категорички против распоређивања нуклеарног оружја у свемиру“. Русија не само да је позвала оне попут САД да поштују споразуме против наоружања свемира, већ је и више пута инсистирала на њиховом јачању, додао је он.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је такође нагласио да Москва „није распоредила и не намерава да распоређује нуклеарно оружје у свемиру“.

Саветник Беле куће за националну безбедност за комуникације Џон Кирби одбацио је тврдње да је америчко упозорење „трик“ за прикупљање новца за Украјину, описујући их као „срање“ и изјављујући да је забринутост Вашингтона искрена.

Према Споразуму о свемиру из 1967., који су првобитно потписале САД, Совјетски Савез и Велика Британија, постављање било које врсте нуклеарног оружја у орбити је строго забрањено. Споразум је такође потписало више од 100 других земаља.


Извор: РТ (Ф)